Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα και από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων Αρχών την Τετάρτη 22/4 καθώς εντοπίστηκαν μόλις 6 νέα κρούσματα και μάλιστα έγινε λόγος για πλάνο που επεξαργάζονται οι του Υπ. Υγείας για σταδιακή άρση των μέτρων.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης επανέλαβε ότι «τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών σχηματίζουν μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα. Επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία, στην οποία βρισκόμαστε και δείχνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε».
Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν από τις τις 9 Μαρτίου που είχαμε την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «ο ασθενής μηδέν σύμφωνα με την επιδημιολογία ιώσεων είναι ο ασθενής ο οποίος έρχεται πρώτος σε μια χώρα και διαδίδει τη λοίμωξη σε άλλους ασθενείς. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο ασθενής μηδέν στην Κύπρο του COVID-19 ήταν ο Άγγλος που νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του ΓΝ Πάφου».
Κληθείς να απαντήσει σ ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασε σήμερα το πρωί με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό για το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αφορούν κυρίως αλλοδαπούς δεν έχουν γίνει έλεγχοι και για τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ο κ. Κωστρίκης έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου υπάρχουν χώροι όπου μένουν μαζικά αλλοδαποί αλλά και το παράδειγμα με το εργαστάσιο - αρτοποιό στην Αραδίππου «όπου άτομα ζούσαν σε κοντινά διαμερίσματα και εργαζόντουσαν μαζί».
Στην Κύπρο, είπε, δεν έχουν γίνει ακόμα μαζικές επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν μη Κύπριους «και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας ενόψει του γεγονότος ότι πιθανολογείται να γίνεται και έναρξη των εργοταξίων όπου εργοδοτούνται αρκετοί αλλοδαποί. Επομένως νομίζω είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για να γίνουν πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε υπόψη μας πώς ήταν πριν ή πως μπορεί να εξελιχθεί η επιδημία σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσματα σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού.
Είπε, επίσης, ότι «η περίπτωση των ασυμπτωματικών είναι μια περίπτωση που είναι γνωστή υπό την έννοια κάποιος μπορεί να έχει τον ιό, να μην το γνωρίζει και μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλα άτομα. Άρα είναι – ‘όπως έχω πει παλιά- ένα καλό κακό διότι μια σημαντική μερίδα των ατόμων που μολύνονται δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και καμία ταλαιπωρία με τη νόσο αλλά υπάρχει αυτή η δυσκολία ότι εντοπίζονται δύσκολα…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις