Φαίνεται πως εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού κάποιοι επιτήδειοι μπορούν να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.
Αυτό το συμπέρασμα απορρέει και από την παρέμβαση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε συνέδριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «δισεκατομμύρια ευρώ που διοχετεύονται στην οικονομία με ταχείς διαδικασίες και χωρίς τον προαπαιτούμενο έλεγχο».
Και πρόσθεσε: «Δεν αναφέρομαι μόνο σε συμβόλαια ιατρικών προμηθειών αλλά και στα δισεκατομμύρια που οι κυβερνήσεις διοχετεύουν στην οικονομία προκειμένου να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας».
Αυτούσιο το σχετικό δελτίο Τύπου:
Διαδικτυακό συνέδριο με θέμα την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, διοργάνωσε την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως του ΟΟΣΑ και άλλων φορέων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε και Ειδική Αντιπροσώπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.
Κατά την παρέμβασή της, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στάθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα θέματα διαφθοράς: «Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση και η απειλή της διαφθοράς καθίσταται ακόμη πιο σοβαρή μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στην οικονομία με ταχείς διαδικασίες και χωρίς τον προαπαιτούμενο έλεγχο. Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται υπό πίεση, χωρίς την απαιτούμενη γνώση και τα απαραίτητα “check and balances”. Δεν αναφέρομαι μόνο σε συμβόλαια ιατρικών προμηθειών αλλά και στα δισεκατομμύρια που οι κυβερνήσεις διοχετεύουν στην οικονομία προκειμένου να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας», σημείωσε. Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε και στην διεθνή οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2017, υπογραμμίζοντας ότι η βοήθεια που δόθηκε τότε για την αντιμετώπισή της ανήλθε στα 5.1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα, από τις 11 Μαρτίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2020, το ποσό που διατέθηκε αγγίζει τα 2.6 τρισεκατομμύρια, μόνο για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ενός μήνα.
Επιπλέον, η κ. Χαραλαμπίδου άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι απέτυχε να εφαρμόσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας και συγκεκριμένα την πρόνοια για επενδύσεις στην επιστήμη και την καινοτομία. «Απέτυχε τόσο στο όραμα όσο και στην αποστολή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η καλή διακυβέρνηση δεν αφορά μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, άλλα και τη δυνατότητα αντιμετώπισης κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα. «Στην προκειμένη περίπτωση η κρίση πυροδοτήθηκε από έναν ιό κι αυτό αφού τα κράτη φάνηκαν ανήμπορα να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Πλέον, ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες, ενώ εάν ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού των κρατών διοχετευόταν εξαρχής στην έρευνα και την αντιμετώπιση των πανδημιών, όσα βιώνουμε σήμερα πιθανόν να είχαν αποφευχθεί», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις