ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρές 18 γυναίκες στην Τουρκία εν μέσω περιορισμών COVID-19 - Aνησυχία ΣτΕ για αύξηση ενδοοικογενειακής βίας

Νεκρές 18 γυναίκες στην Τουρκία εν μέσω περιορισμών COVID-19 - Aνησυχία ΣτΕ για αύξηση ενδοοικογενειακής βίας

Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, παγκοσμίως αλλά και σε πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης,εκφράζουν τα συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Tουλάχιστον 18 γυναίκες έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία από την αρχή της επιβολής περιοριστικών μέτρων, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός κλήσεων που δέχονται γραμμές στήριξης σε Κύπρο και άλλα κράτη μέλη.

Σε δήλωσή της, η Επιτροπή των μερών στη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας – όπως είναι ο πλήρης τίτλος της Σύμβασης – αναδεικνύονται συγκεκριμένα παραδείγματα σε κράτη μέλη, ενώ καλούνται τα κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση να αντλήσουν καθοδήγηση από τις πρόνοιές της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Επιτροπή, γίνεται αναφορά σε στοιχεία που ανέφερε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) στην Κύπρο, όπου μεταξύ 9 και 17 Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% στον αριθμό των κλήσεων που δέχτηκε η γραμμή βοήθειας, περιλαμβανομένων πέντε αιτημάτων για εισδοχή σε καταφύγιο και τεσσάρων αιτημάτων για προσωπική παροχή συμβουλών.

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία γυναικείες ΜΚΟ που βοηθούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας αναφέρουν ότι οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας λαμβάνουν περισσότερες κλήσεις από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα “We Will Stop Femicide”, από τις 11 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 γυναίκες, οι περισσότερες από αυτές στο σπίτι.

Στη Γαλλία, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 33% στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στο Βερολίνο, καταγράφηκε αύξηση 11% τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Γραμμές στήριξης που λειτουργούν σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Πολωνία επίσης ανέφεραν αύξηση στις κλήσεις που δέχονται, της τάξης του 50%.

Στη δήλωσή της, η Επιτροπή των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης, αφού ζήτησε την εμπειρογνωμοσύνη της Ομάδας για τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO), υπενθυμίζει ότι οι αρχές και απαιτήσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης παρέχουν ένα πλαίσιο για τη χάραξη και εφαρμογή μέτρων για διασφάλιση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Το πλαίσιο αυτό αποκτά περισσότερη σημασία στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του COVID-19, προστίθεται.

Υπογραμμίζεται εξάλλου η υποχρέωση των κρατών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την τιμωρία και την αποζημίωση για πράξεις βίας που καλύπτονται από αυτήν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή χαιρετίζει την προσέγγιση των κρατών εκείνων που αναζητούν καινοτόμους τρόπους προσαρμογής των θεσμικών τους αντιδράσεων στη βία υπό το πρίσμα του τρέχοντος πλαισίου και καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και να ενισχύσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το σκοπό αυτό.
Εφιστά παράλληλα την προσοχή των μερών σε διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που προσφέρουν παραδείγματα πιθανών ενεργειών και μέτρων που μπορούν να ληφθούν κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος η Επιτροπή των συμβαλλομένων μερών αναγνωρίζει την ανάγκη προώθησης ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ των μελών και των παρατηρητών της Επιτροπής για να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στις γυναίκες που είναι θύματα βίας και στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη τήρηση των αρχών και απαιτήσεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω μιας προσέγγισης που επικεντρώνεται στα θύματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top