ΔΙΕΘΝΗ

Για το ρόλο της επιστήμης εν μέσω πανδημίας και περιβαλλοντικών προκλήσεων αναφέρεται η 'Ενωση για τη Μεσόγειο

Για το ρόλο της επιστήμης εν μέσω πανδημίας και περιβαλλοντικών προκλήσεων αναφέρεται η 'Ενωση για τη Μεσόγειο

Ο ρόλο της επιστήμης εν καιρώ πανδημίας και αυξανόμενων προκλήσεων για το κλίμα είναι εξόχως σημαντικός αναφέρει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΄Ενωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ) σε δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ.

Στο δελτίο αναφέρεται πως η επιδημία του Covid-19 και η αυξανόμενη κλιματική αλλαγή δημιουργούν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τον πλανήτη μας και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα και ποτέ άλλοτε η επιστήμη δεν ήταν τόσο σημαντική για τη ζωή μας όσο σήμερα.

Η κρίση του νέου κορωνοϊού, αναφέρεται, ενισχύει τη σημασία της επιστήμης μέσω κυβερνητικών πολιτικών και το ρόλο της στη λήψη αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των δράσεών μας κατά της κλιματικής αλλαγής την ίδια ώρα που οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού,

Αναφέρεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Γενικός Γραμματέας προειδοποίησε επίσης ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας θα αφορά και την κλιματική αλλαγή καθώς υπάρχει σαφής απόδειξη ότι όταν ανοικοδομούμε τις οικονομίες μας, θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε με ένα  πιο βιώσιμο τρόπο. "Τώρα, που καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, κινούμαστε λιγότερο, είναι μια στιγμή να δούμε πώς να το κάνουμε καλύτερα στο μέλλον", ανέφερε.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ενδεικτικά ότι λόγω των περιορισμών στην Κίνα, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου 25% σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,3% σε 1,2% το 2020.

Στην ΕΕ, οι ημερήσιες εκπομπές έχουν μειωθεί 58% . Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που η χώρα τέθηκε σε μερική καραντίνα, με ορισμένες πόλεις να καταγράφουν μειωμένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έως και 60%.

Στη Βόρεια Ιταλία, το δορυφορικό σύστημα Copernicus κατέγραψε δραστική μείωση αυτών των εκπομπών. Πάντως ερευνητές στο Istituto Affari Internazionali προειδοποιούν ότι αυτές οι μειώσεις είναι μόνο προσωρινές.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συνδέει τον αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού σε εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές των ΗΠΑ και διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της σταθερής αύξησης του ποσοστού θανάτου από Covid-19. Επίσης επιστήμονες από το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας έλαβαν υπόψη την υψηλή συγκέντρωση του Covid-19 στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου στην Ιταλία, μια από τις πλέον μολυσμένες περιοχές στη χώρα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top