Συνωστισμός αλλοδαπών παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, στο Γραφείο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στους Αγίους Αναργύρους στη Λάρνακα.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αντρέας Ηλία, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α στο γραφείο των Αγίων Αναργύρων δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνωστίζονται οι δικαιούχοι αλλοδαποί έξω από τα Γραφεία καθημερινά. Αυτό γιατί τα κουπόνια σίτισης στέλνονται πλέον με συστημένη επιστολή στο ταχυδρομείο, από το οποίο αποστέλλεται sms μήνυμα στους δικαιούχους για να πάνε να τα παραλάβουν. Το πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι πως όταν ένας δικαιούχος αλλοδαπός δεν πάρει το κουπόνι του και επειδή το έχει πάρει ένας φίλος ή γείτονας του, τότε μεταβαίνει στο Γραφείο για να ζητήσει εξηγήσεις και να προβεί σε διαμαρτυρία».
Πρόσθεσε ότι «στο γραφείο δεν μεταβαίνει μόνο ο διαμαρτυρόμενος αλλά και φίλοι, συγγενείς, γείτονες ή ακόμα και άτομα που μένουν στην ίδια πολυκατοικία. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της παρουσίας στο Γραφείο των Αγίων Αναργύρων μεγάλου αριθμού αλλοδαπών που αναμένουν έξω στο πεζοδρόμιο για να εξυπηρετηθούν».
Εξήγησε, επίσης ότι σε περίπτωση που την επόμενη μέρα το ίδιο άτομο δεν πάρει το κουπόνι σίτισης τότε επανέρχεται στο Γραφείο, μαζί με φίλους και γνωστούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Οσον αφορά το ενοίκιο των δικαιούχων αλλοδαπών, αυτό κατατίθεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή του υποστατικού όπου διαμένουν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ηλία είπε πως «έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις στην είσοδο των γραφείων και συνεργαζόμαστε με εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε οι αλλοδαποί να ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού αλλά και πως τα Γραφεία δεν λειτουργούν με πλήρες προσωπικό και ότι δεν χρειάζεται να προσκομίζουν το χαρτί ανεργίας τους, αφού αυτόματα, λόγω της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει στο νησί, θεωρούνται άνεργοι».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «καθημερινά έρχονται στο χώρο μέλη της Αστυνομίας που ενημερώνονται από περίοικους για την κατάσταση που επικρατεί με το συνωστισμό των αλλοδαπών. Εχουν τοποθετηθεί ειδικές γραμμές στο πεζοδρόμιο έξω από το Γραφείο ώστε να κρατείται η καθορισμένη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους, ωστόσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε κατά πόσον η απόσταση τηρείται ή εάν στέλνουν μήνυμα στο 8998 για την έξοδο τους από το σπίτι».
Σημείωσε ακόμα ότι «στο Γραφείο μπορούν να μεταβαίνουν μόνο οι δικαιούχοι αλλοδαποί για να παραλάβουν ένα χρηματικό ποσό για τα προσωπικά τους έξοδα, σε επιταγές ή μετρητά. Ακόμα στο Γραφείο μπορούν να πηγαίνουν αλλοδαποί που έχουν αλλάξει διεύθυνση διαμονής και πρέπει να προσκομίσουν το νέο ενοικιαστήριο έγγραφο τους ή να ενημερώσουν για οποιαδήποτε αλλαγή στα προσωπικά τους δεδομένα, όπως π.χ. τον αριθμό τηλεφώνου τους».
Οσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας είπε ότι «στην υποδοχή του Γραφείου υπάρχουν γάντια προστασίας αλλά και κουτί με αντισηπτικό, ωστόσο εντός δευτερολέπτων αυτά εξαφανίζονται. Ακόμα έξω από το Γραφείο υπάρχουν δύο φρουροί ασφαλείας οι οποίοι προσπαθούν ώστε οι αλλοδαποί να κρατούν μεταξύ τους την προκαθορισμένη απόσταση των δύο μέτρων».
Σημείωσε επίσης ότι «στο γραφείο υποδοχής εισέρχεται ένα άτομο κάθε φορά και οι υπάλληλοι, οι οποίοι τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, διατηρώντας αποστάσεις, φορώντας γάντια και μάσκες, δεν έχουν επαφή μαζί του. Ωστόσο ορισμένοι αλλοδαποί εισέρχονται στο κτίριο, ανεβαίνουν και «κρεμμάζονται» από τις σκάλες, φωνάζοντας και χτυπώντας τις πόρτες των γραφείων των υπαλλήλων που βρίσκονται σε άλλους ορόφους, για να τους εξυπηρετήσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, υπάρχουν άτομα τα οποία πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στο γραφείο και αντίστροφα, δύο και τρεις φορές ακόμα την ημέρα ζητώντας να εξυπηρετηθούν, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις