Την παράταση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στη Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει κατά την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, που αντικαθιστά τον υπό ανάρρωση Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Θα έχει προηγηθεί ένα πρωινό υπουργικό συμβούλιο κατά το οποίο θα συζητηθούν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την πανδημία στη χώρα και μια απογευματινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, με τη συμμετοχή των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου θα παραταθούν έως τις 7 Μαΐου.
Η κυβέρνηση τελεί παράλληλα υπό πίεση να ανακοινώσει τη στρατηγική εξόδου από τη μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η Υφυπουργός Υγείας Ναντίν Ντόρις κάλεσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να ρωτούν για τη στρατηγική εξόδου, τονίζοντας ότι η πλήρης άρση των μέτρων δεν θα γίνει μέχρι να βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ο πολιτικός προϊστάμενός της Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ διευκρίνισε το πρωί ότι η κα Ντόρις μιλούσε για πλήρη άρση των προληπτικών μέτρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιστροφή στην προ πανδημίας καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά. «Θα απαιτηθεί χρόνος», πρόσθεσε ο κ. Χάνκοκ.
Εν τω μεταξύ, σε έκθεσή τους ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ προτείνουν 275 μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ώστε να υπάρξει μία ελεγχόμενη μερική άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν πρακτικές ρυθμίσεις, όπως το να είναι ανοιχτές οι πόρτες σε δημόσιους χώρους ώστε να μη χρειάζεται οι πολίτες να τις ακουμπούν ή να διατίθενται τσιμπίδες για την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος στα καταστήματα, αλλά και πιο παρεμβατικές προτάσεις, όπως το να υποχρεώνονται οι πολίτες να περπατούν σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού όταν επισκέπτονται πάρκα και να συμπληρώνουν υπεύθυνες δηλώσεις για τον σκοπό κάθε μετακίνησής τους.
Προτείνεται επίσης, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα κατά τις οποίες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ή και του γενικού πληθυσμού, το άνοιγμα των καφέ και εστιατορίων αλλά για αρχή μόνο αν έχουν εξωτερικούς χώρους και η επιβολή ελάχιστου ποσού αγορών στα καταστήματα για να αποτρέπονται οι συχνές μετακινήσεις για ψώνια.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις