Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση και έθεσε σε εφαρμογή με στόχο να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να μην απωλέσουν τις δουλειές τους, προκαλούν μεν αίσθημα ασφάλειας, ωστόσο οδηγούν τις δημοσιονομικές μας αντοχές στα όρια…
Αυτό προκύπτει και από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Δευτέρας (13/04).
Όπως ξεκαθαρίστηκε, το πακέτο στήριξης της οικονομίας για να μην υπάρξουν απολύσεις και μειώσεις μισθών έχει κόστος 1.32 δισεκατομμύρια ευρώ κι αντιστοιχεί με το 5,4% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του, μάλιστα, ανέφερε ότι λόγω των αυστηρότερων μέτρων της Κύπρου, το δημοσιονομικό μας πακέτο (5,4% του ΑΕΠ) υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3%).
Η δε άντληση 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ (βλ. δάνειο από διεθνείς αγορές με διπλή έκδοση ομολόγων), ενίσχυσαν τη διαθέσιμη ρευστότητα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται τα σχέδια στήριξης εργαζομένων, αλλά και άλλες υποχρεώσεις του κράτους όπως μισθούς, συντάξεις, επιδόματα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τον τομέα της υγείας.
Σε περίπτωση, όμως που η επέκταση των μέτρων στήριξης επιμηκυνθεί και πέραν της 12ης Ιουνίου, τότε θα υπάρχει θέμα (βλ. δημοσίευμα "Πολίτη") Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να μειωθούν τα έξοδα.
Πιθανόν, βέβαια, να γίνει και εσωτερικός δανεισμός από τις τράπεζες.
Υπάρχουν και ακραία σενάρια. Είναι ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο του "Φιλελευθέρου" που αποκαλύπτει δυο σενάρια που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Το βασικό κάνει λόγο για επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους της τάξεως των 3,6% δις ευρώ (συρρίκνωση της οικονομίας στο 10% του ΑΕΠ), ενώ το ακραίο για ανάγκες 5 δις (συρρίκνωση οικονομίας στο 13% του ΑΕΠ).
Σε περίπτωση, πάντως, που όλα εξελιχθούν ομαλά με την πανδημία και τον Μάιο τεθεί πλάνο για σταδιακή επανεκκίνηση βασικών τομέων της οικονομίας, τότε τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο και πιθανόν να αποφευχθούν και τα σενάρια περαιτέρω κινήσεων για σωτηρία της οικονομίας.
Στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών η κυβέρνηση έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα περί στήριξης του σχεδίου νόμου που προτείνει η κυβέρνηση για κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τα κριτήρια και τη διαδικασία παροχής δανειοδότησης.
Πιο κάτω παρουσιάζουμε επιγραμματικά τις αντιδράσεις των κομμάτων για την οικονομία όπως αυτές εκφράστηκαν:
• Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε σε παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους με δανειοδότηση από τις τράπεζες και το κράτος μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.
• Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει λόγο για ποσό ύψους 6 δις που θα χρειαστεί το κράτος για στήριξη της οικονομίας.
• Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε τη συμφωνία του με την κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δις, ωστόσο τόνισε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει πως το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και το υπουργό διάταγμα στο προσχέδιο που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας δεν μας ικανοποιούν».
• Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εστίασε στον τουρισμό λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και να δοθούν ελκυστικά πακέτα για εσωτερικό τουρισμό.
• Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους έθεσε θέμα χορήγηση επιδόματος σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή για αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε την άμεση ρύθμιση του ζητήματος των ενοικίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις