Ο Μάρτιος ξεκίνησε με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τελείωσε με το άνθος της αμερικανικής βιομηχανίας να απευθύνει έκκληση για κρατική βοήθεια.
Η περίοδος των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα θα αποκαλύψει τις διαστάσεις των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας.
Από τις αγορές μέχρι τον Λευκό Οίκο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας για την επανεκλογή του, όλοι κρατούν την ανάσα τους. Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι συνολικά αρνητικά, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα των συνεπειών, διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίσθηκε από την κανονική οικονομική δραστηριότητα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν από την απότομη διακοπή του Μαρτίου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν στις 16 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.
Τα κέρδη των 500 μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (S&P 500) αναμένονται μειωμένα κατά 6% έως 15% κατά μέσον όρο. Η συνέχεια όμως αναμένεται καταστροφική, καθώς η πτώση της κερδοφορίας αναμένεται σε τουλάχιστον 18% κατά το δεύτερο τρίμηνο, την περίοδο που έχει περισσότερο πληγεί από το lockdown.
Οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν ξανασυναντήσει αυτό που συνέβη τον Μάρτιο, την στιγμή μάλιστα που ο μήνας ξεκίνησε με το ερώτημα του τρόπου πλήρωσης ορισμένων θέσεων εργασίας σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης. Τριάντα ημέρες αργότερα, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την εργασία τους, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, τα εστιατόρια και σινεμά έχουν κατεβάσει ρολά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν λειτουργούν, τα αεροσκάφη απογειώνονται με τα τρία τέταρτα των θέσεων τους άδειες και οι 500 μεγάλες επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου έχουν χάσει περισσότερα από 3.000 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου.
Η πανδημία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων είναι έρημοι. Τα γραφεία των επιχειρήσεων είναι άδεια λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, οι οικογένειες που μπορούν έχουν καταφύγει στην ύπαιθρο και οι μεγάλοι επιχειρηματίες διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους από το καθιστικό τους. Στο χείλος της πτώχευσης οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Delta et United έχουν ζητήσει διάσωση, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Και η Boeing ενθαρρύνει τους εργαζομένους της να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας.
Οι πρώτες απαντήσεις μπορεί να δοθούν ήδη από αύριο με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών, που χρηματοδοτούν την οικονομία και είναι διαβιβαστικοί δίαυλοι ανάμεσα στις αρχές από την μία πλευρά και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, από την άλλη.
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν αποδεχθεί τις επιπτώσεις για τις αεροπορικές εταιρείες, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα μεγάλα καταστήματα, την υφαντουργία, τις εταιρείες κρουαζιέρας, τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας ή τις ενεργειακές εταιρείες. Οι κάποιες αχτίδες ελπίδας βασίζονται στους ομίλους διανομής ειδών διατροφής (Amazon, Walmart, Kroger, Costco) και στις κατασκευάστριες ειδών υγιεινής, που επωφελούνται από την ροή των καταναλωτών για την εξασφάλιση προμηθειών. Η περίοδος των αποτελεσμάτων διαρκεί μέχρι τα μέσα του Μαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις