Η πανδημία που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο θα έχει ως αποτέλεσμα την απότομη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2020, προκαλώντας την χειρότερη ύφεση από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του 1930 με μόνο μια μερική ανάκαμψη στο 2021, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χρησιμοποίησε πολύ πιο μελανά χρώματα για να περιγράψει την εικόνα των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού απ’ ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης €8 τρισεκατ., αλλά πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα.
Ανέφερε ότι η κρίση θα πλήξει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες πιο πολύ από όλους, οι οποίες έπειτα θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατ. δολαρίων σε διεθνή βοήθεια.
«Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική ανάπτυξη εισοδημάτων κατά κεφαλή σε πάνω από 160 από τα κράτη μέλη μας το 2020», είπε την Πέμπτη σε δηλώσεις της οι οποίες προετοιμάστηκαν εν όψει των Εαρινών Συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.
«Σήμερα αυτός αριθμός έχει αναποδογυριστεί: τώρα προβλέπουμε ότι πάνω από 170 χώρες θα βιώσουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης εισοδημάτων φέτος», πρόσθεσε.
Αν η πανδημία υποχωρήσει στο δεύτερο μισό του χρόνου, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, είπε η κ. Γκεοργκίεβα, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί κατά πολύ.
«Τονίζω ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για την προοπτική: μπορεί να επιδεινωθεί κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που μπορεί να διαφοροποιηθούν, περιλαμβανομένης της διάρκειας της πανδημίας», είπε.
Το ΔΝΤ, το οποίο έχει 189 χώρες μέλη, θα δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς προβλέψεις του παγκοσμίως την Τρίτη.
Η Γκεοργκίεβα ανέφερε επίσης ότι πανδημία έχει πλήξει και τις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, αλλά πολλές στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική κινδυνεύουν περισσότερο γιατί έχουν πιο αδύναμα συστήματα υγείας.
Επίσης αδυνατούν να εφαρμόσουν την πολιτική της κοινωνικής απόστασης στις πυκνοκατοικημένες πόλεις τους και στις φτωχές συνοικίες.
Πρόσθεσε ότι επενδυτές έχον ήδη αποσύρει γύρω στα $100 δισεκατ. κεφαλαίου από αυτές τις οικονομίας, που είναι πάνω από το τριπλάσιο της εκροής που παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάκαμψη η κ. Γκεοργκίεβα κάλεσε για συνεχόμενες προσπάθειες περιορισμού του ιού και υποστήριξης των συστημάτων υγείας, με παράλληλη αποτροπή ελέγχων εξαγωγών που θα επιβράδυνε την ροή ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων.
«Οι ενέργειες που θα πάρουμε τώρα θα καθορίσουν την ταχύτητα και την δύναμη της ανάκαμψής μας», είπε.
Σύμφωνα με την ίδια είναι κρίσιμο να παρασχεθούν σε επηρεαζόμενους ανθρώπους και εταιρείες «μεγάλα, έγκαιρα και στοχευμένα» μέτρα όπως η επιδότηση μισθών, η επέκταση ανεργιακών ωφελημάτων και οι προσαρμοσμένοι δανειακοί όροι, με παράλληλη μείωση της πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις