ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Τα νοικοκυριά αυξάνονται στην ΕΕ αλλά το μέσο μέγεθός τους μειώνεται

Eurostat: Τα νοικοκυριά αυξάνονται στην ΕΕ αλλά το μέσο μέγεθός τους μειώνεται

Το 2018 υπήρχαν 194 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αύξηση 12 εκατομμυρίων από το 2010, ωστόσο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών στην Ευρώπη, το μέσο μέγεθος τους μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη (9/4) στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, η Eurostat καταγράφει ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία, το μέσο μέγεθος των νοικοκυριών μειώθηκε σιγά σιγά από 2,4 άτομα σε 2,3, ενώ το μερίδιο των μονογονεϊκών νοικοκυριών (σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών) σημείωσε αύξηση 17% από το 2010. Η συνολική τάση αφορά τα νοικοκυριά που αποτελούνται από τα άτομα που ζουν μόνα, μόνοι γονείς και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Στην πλειονότητα των νοικοκυριών, δεν υπάρχουν παιδιά και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 13% από το 2010.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία και η Φινλανδία κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών χωρίς παιδιά (78%), έναντι της Σουηδίας (77%), της Αυστρίας (75%) και της Βουλγαρίας (74%).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκε στην Ιρλανδία (39%), ακολουθούμενη από την Πολωνία, την Κύπρο και τη Σλοβακία (36%) και τη Ρουμανία (35%).

Σε επίπεδο ΕΕ, το 14% των οικογενειών (7,9 εκατομμύρια νοικοκυριά) αποτελούνταν από μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά.

Η Δανία (29% όλων των νοικοκυριών με συντηρούμενα τέκνα) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών με παιδιά και ακολουθούν η Εσθονία (28%), η Σουηδία και η Λιθουανία (από 25% ), η Λετονία (23%) και η Γαλλία (21%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά μεμονωμένων ενηλίκων με παιδιά βρέθηκαν στην Κροατία (6% όλων των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά), τη Ρουμανία (7%), τη Φινλανδία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα (από 8%).

Σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν το ήμισυ όλων των νοικοκυριών με παιδιά (48% ή 26,9 εκατομμύρια νοικοκυριά) αποτελούνταν από ένα μόνο παιδί, ενώ το 40% (22,2 εκατομμύρια) είχε δύο παιδιά και 13% (7,1 εκατομμύρια) τρία ή περισσότερα παιδιά.

Τα υψηλότερα μερίδια νοικοκυριών με ένα παιδί καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (60% όλων των νοικοκυριών με συντηρούμενα τέκνα) και στην Πορτογαλία (58%), ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (από 55%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με ένα παιδί βρέθηκαν στην Ιρλανδία (35%), στη Σουηδία και στις Κάτω Χώρες (από 39%).

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top