Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να προστατέψουν από τον κορωνοϊό;
Το κρύο ή η ζέστη άραγε τον σκοτώνουν; Τρώτε σκόρδα για να μην σας πιάνει ο ιός; Αν ψεκαστούμε ολόκληρη με χλώριο θα είμαστε θωρακισμένοι έναντι του ιού; Αυτά και πολλά άλλα κυκλοφορούν ανάμεσα σε ανήσυχους έως και πανικόβλητους ανθρώπους ανά τον πλανήτη, καθώς τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, ενώ πληθαίνουν και οι θάνατοι. "Αστικοί μύθοι" όλα αυτά ή κρύβουν και αλήθειες;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ένα κείμενό του εμπλουτισμένο με σκίτσα και γραφικά, που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, συγκεντρώνει πολλά από όσα κυκλοφορούν και καταρρίπτει μύθους γύρω από τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το κοινό ανά το παγκόσμιο από επιβλαβείς για την υγεία του μεθόδους αλλά και να το συμβουλεύσει για αυτό που γνωρίζουμε ως τώρα ως μέτρα προστασίας, μείνετε σπίτι, πλένετε συχνά και σχολαστικά χέρια με σαπούνι και νερό, μην αγγίζετε μάτια, μύτη, στόμα.
Εκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες δεν προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του σε στήλη με τίτλο Mythbusters, «η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25C δεν εμποδίζει τον κορωνοϊό (COVID-19).”
Μπορεί οποιοσδήποτε να προσβληθεί από τον COVID-19, όσο ηλιόλουστος ή ζεστός είναι ο καιρός. Χώρες με ζεστό κλίμα έχουν αναφέρει σε κρούσματα κορωνοϊού. Για προστασία, σημειώνει, θα πρέπει να πλένονται τακτικά και σχολαστικά τα χέρια και δεν θα πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, στόμα και μύτη.
Ενας ασθενής μπορεί να αναρρώσει από τον κορωνοϊό
Δεν σημαίνει ότι αν έχεις προσβληθεί θα έχεις κορωνοϊό για όλη τη ζωή. Οσοι αναρρώσουν έχουν εξουδετερώσει τον ιό από το σώμα τους.
Κράτησε την αναπνοή για 10 δευτερόλεπτα χωρίς βήχα
Αν κρατήσεις την αναπνοή σου για δέκα δευτερόλεπτα και δεν βήξεις δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κορωνοϊό ή άλλη ασθένεια των πνευμόνων. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει τον κορωνοϊό είναι μέσω ειδικού τεστ σε χημείο. Τα πιο συχνά συμπτώματα του COVID-19 είναι ξηρός βήχας, κούραση και πυρετός.
Η κατανάλωση αλκοόλ
Αν αρχίσατε να πίνετε όλα τα αποθέματα αλκοολούχων ποτών που έχετε στο σπίτι, αλλάξτε ιδέα. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η η κατανάλωση αλκοόλ δεν προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό. Αντιθέτως, μπορεί να είναι επικίνδυνη και να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
O ιός μπορεί να μεταδοθεί σε χώρους με υγρασία ή ζεστό κλίμα
Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας όπως συχνό και σχολαστικό πλύσιμο στα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, μύτη ή στόμα.
Το κρύο σκοτώνει τον ιό
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κρύος καιρός σκοτώνει τον ιό, τονίζει ο ΠΟΥ. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό.
Ούτε και τα ζεστά μπάνια εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια
Είναι αναπνευστικός ιός ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεως από τη μύτη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για την εξουδετέρωση του ιού
Για προστασία εναντίον του κορωνοϊού θα πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με τζελ που περιέχει αλκοόλ ή με σαπούνι και νερό. Θα πρέπει να τα στεγνώσουμε με χαρτοπετσέτα ή με στεγνωτήρα χεριών, αλλά δεν σκοτώνει το στέγνωμα τον ιό.
Ο ολόσωμος ψεκασμός με αλκοόλ ή χλώριο, μύθος
Επίσης, ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισχωρήσει στο σώμα. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Τόσο το αλκοόλ όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.
Εμβόλια για πνευμονία δεν κάνουν διαφορά
Εξάλλου, το εμβόλιο κατά της πνευμονίας και της όπως και το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.
Μπορεί τα σκόρδα να εμποδίσουν τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;
Ο ΠΟΥ σημειώνει και εξηγεί ότι ο σκόρδος είναι καλός και ωφέλιμος και έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προσφέρει προστασία κατά του κορωνοϊού.
Εξάλλου, ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν ενώ ηλικιωμένοι ή με προβλήματα υγείας είναι πιο ευάλωτοι από τον ιό. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει όλες τις ηλικίες να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό.
Επίσης επισημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο ενάντια στα βακτήρια.
Ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις