ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Διατήρηση της αξιολόγησης στο BBB-, αλλαγή του ορίζοντα σε σταθερό

Fitch: Διατήρηση της αξιολόγησης στο BBB-, αλλαγή του ορίζοντα σε σταθερό

O οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε το κυπριακό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα και συγκεκριμένα στο ΒΒΒ-, αλλάζοντας τον ορίζοντα από θετικό σε σταθερό, εν μέσω του αντίκτυπου που επιφέρει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού COVID19.

«Η αλλαγή στην προοπτική αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19 στην κυπριακή οικονομία και τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης», αναφέρει ο Fitch σε πράξη αξιολόγησης που εξέδωσε χθες βράδυ.

Ο Οίκος αναμένει σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αλλά και αύξηση του δημοσίου χρέους, λόγω της οικονομικής ύφεσης και των ελλειμμάτων στα δημόσια οικονομικά, συνεπεία της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Fitch εκτιμά πως το κυπριακό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί με ρυθμό πέραν του 2% το 2020, αντανακλώντας τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ο οίκος τονίζει πως οι κίνδυνοι στο βασικό αυτό σενάριο είναι καθοδικοί (επί τα χείρω), καθώς εκτιμάται ότι η κρίση του κορωνοϊού θα περιοριστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ότι θα ακολουθήσει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021.

Εξάλλου, ο οίκος θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μια βαθιά βραχυπρόθεσμη ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας και ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4,2% το 2020, με ρυθμό ανάπτυξης 2,9% να ακολουθεί το 2021. Σημειώνει ωστόσο ότι «υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις προβλέψεις και ότι οι κίνδυνοι είναι σταθερά καθοδικοί».

«Στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων και μιας ευρύτερης συνέχισης των μέτρων περιορισμού, η οικονομική απόδοση θα είναι σημαντικά πιο αδύναμη το 2020 και το 2021», συμπληρώνει.

Για τα δημόσια οικονομικά, ο Ftich εκτιμά ότι η ύφεση και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό των συνεπειών του κορωνοϊού θα έχουν ως αποτέλεσμα «μια σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου φέτος». Για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων, ο οίκος σημειώνει πως αναμένει δημοσιονομική χαλάρωση, κυβερνητικές χορηγίες και προστασία θέσεων εργασίας, μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2020 σε σύγκριση με πλεόνασμα 2,8% το 2019.

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι βελτιώθηκε σημαντικά η χρηματοδοτική ευελιξία της Κύπρου αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο το 2016, με την έκδοση ομολόγων με ευνοϊκές αποδόσεις, περιλαμβανομένων και εκδόσεων 15ετίας και 30ετίας και ότι μετά την έκδοση ομολόγων διάρκειας 10 ετών και 15 ετών, το κράτος κάλυψε τις χρηματοδοτικές του ανάγκες μέχρι το δεύτερο μισό του 2021, ενώ το μέσο σταθμικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ανήλθε στο 2% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
«Παρ’ όλα αυτά η χρηματοδοτικές ανάγκες το 2020 θα μπορούσαν να αυξηθούν αναλόγως του βαθμού του δημοσιονομικού αντικτύπου της υγειονομικής κρίσης», επισημαίνει o Fitch.

Τονίζει παράλληλα ότι η Κύπρος επέδειξε μια συνέπεια σημαντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που είναι σχετικό ατού.

Πέραν της αναμενόμενης αύξησης του δημοσίου χρέους φέτος, ο οίκος εκτιμά ότι ο παραμένει κίνδυνος πραγματοποίησης δυνητικών υποχρεώσεων για τον κρατικό ισολογισμό λόγω της εύθραυστης κατάστασης του τραπεζικού συστήματος και των καθοδικών κινδύνων στην οικονομική προοπτική.

Σύμφωνα με τον Fitch, o τραπεζικός τομέας χαρακτηρίζεται από «εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων», που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα κεφάλαια των τραπεζών.

Αναφορικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση, ο Fitch σημειώνει ότι αυτοί είναι η μείωση των κινδύνων που μπορεί να επιφέρει ο τραπεζικός τομέας στο κράτος, για παράδειγμα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ενδείξεις ότι η σχέση δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ μετά την αύξηση του 2020 θα επιστρέψει σε πτωτική πορεία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και η μείωση της ευπάθειας σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Αντίθετα, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου είναι ο ισχυρότερος και πιο διατηρήσιμος αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγώντας σε επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων, η αύξηση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα λόγω επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και η διακοπή της πτωτικής πορείας του δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ λόγω διαρθρωτικής (συνεχόμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης, αδύναμης ανάπτυξης και η πραγματοποίηση δυνητικών κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top