Αλλα δύο κρούσματα, ένα το βράδυ της Πέμπτης 26/3 και ένα το πρωί της Παρασκευής 27/3, ανακοίνωσε ο λεγόμενος «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 58, εκ των οποίων οι 26 είναι Τ/κ.
Ο κ. Πιλλί μιλώντας το πρωί στον «Μπαϊράκ» είπε ότι το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή της Λαπήθου και γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι στα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Χθες αργά το βράδυ το «υπουργείο υγείας» προέβη – μετά από επικρίσεις στα τ/κ ΜΜΕ – σε αναλυτική ανακοίνωση για τα χθεσινά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι τα χθεσινά κρούσματα ήταν τελικά 10 στον αριθμό.
Όπως έγραψε η ανακοίνωση, συνολικά στα κατεχόμενα έχουν γίνει 645 διαγνωστικοί έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 57 θετικά αποτελέσματα (ΣΣ: η ανακοίνωση χθες το βράδυ δεν περιλάμβανε το σημερινό πρωινό αποτέλεσμα). Από αυτούς, 25 είναι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους, 31 Γερμανοί πολίτες και ένας από το Τουρκμενιστάν.
Εξιτήριο (μέχρι χθες) είχαν πάρει 29 άτομα, όλοι Γερμανοί, και υπό θεραπεία βρίσκονται 28 συνολικά άτομα, οι 25 «πολίτες» του ψευδοκράτους, 2 Γερμανοί και ο Τουρκμένιος.
Σύγχυση για την καραντίνα
Εκτός από το κρούσμα που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον «υπουργό υγείας» Αλί Πιλλί στην Λάπηθο, σύγχυση προκάλεσαν τα μέτρα που λήφθηκαν για ένα άλλο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Γιαλούσα, το οποίο χθες το βράδυ αποκάλυψε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Μπαϊράκ, λέγοντας ότι λαμβάνουν μέτρα.
Χθες το βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή όπου ήταν φιλοξενούμενος ο «πρωθυπουργός» Τατάρ αποκάλυψε ότι ένα από τα χθεσινά κρούσματα ήταν και ο οδηγός ενός εκ των λεωφορείων που μετέφερε τους Γερμανούς τουρίστες, ο οποίος κατοικεί στην Αγία Τριάδα. Ο κ. Τατάρ είπε ότι ενημερώθηκε από τον «υπουργό υγείας» ότι γονόταν τεστ σε 120 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον συγκεκριμένο οδηγό λεωφορείου. «Ελπίζω ότι δεν θα προκύψει κάποια κακή κατάσταση. Αλλά έχουμε άμεσα παρέμβει. Ενας ιός που μεταφέρεται τόσο γρήγορα εμφανίστηκε στον οδηγό την 12η μέρα. Αυτή η ιστορία δεν είναι αστεία. Πήραμε άμεσα μέτρα».
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι επαφές του οδηγού παρακολουθούνται από ιατρική ομάδα, «υπάρχει και η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα επειδή πρέπει να προστατευθεί. Μακάρι να μην έχει διαδοθεί, γι’ αυτό άλλωστε πήραμε τα μέτρα».
Ακολούθησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η ανάρτηση του «κοινοτάρχη» Αγίας Τριάδας, Γκιοκσάλ Χατζιηασάνογλου που ανακοίνωσε μέσω των ΜΚΔ ότι τρία χωριά, η Αγία Τριάδα, η Γιαλούσα και το Ριζοκάρπασο μπήκαν σε καραντίνα. Μια ώρα μετά ο ίδιος έκανε νέα ανάρτηση γράφοντας αυτή τη φορά ότι δεν είναι σε καραντίνα αλλά υπό αυστηρά μέτρα ελέγχου από την «αστυνομία».
Ο «δήμαρχος», Ριζακαρπάσου, Σουπχί Τζιοσκούν δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι στο χωριό διαπιστώθηκαν 5 κρούσματα στην ίδια οικογένεια και είχε αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Ωστόσο διέψευσε ότι το Ριζοκάρπασο βρίσκεται σε καραντίνα λέγοντας ότι «εντάθηκαν τα μέτρα για την ασφάλειά μας». Τον έλεγχο, πρόσθεσε, κάνει η «αστυνομία» και η «χωροφυλακή».
Την είδηση περί καραντίνας των τριών χωριών που μεταδόθηκε από όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ, ακόμα και από τον «Μπαϊράκ», μετά την ανακοίνωση του «κοινοτάρχη» Αγίας Τριάδας, σχολίασε και η «αστυνομία». Με γραπτή ανακοίνωση, αναφέρθηκε χθες βράδυ από τα κεντρικά της «αστυνομίας» ότι γινόταν έλεγχο στην είσοδο και έξοδο των τριών αυτών χωριών και έλεγχαν κατά πόσο υπήρχαν οι σχετικές άδειες των ατόμων που διακινούνταν. «Μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν μόνο όσοι εργάζονται και εφόσον υπάρχει μια άμεση ανάγκη».
Διαμαρτυρία δημοσιογραφικών οργανώσεων για την ενημέρωση
Ο τρόπος ανακοίνωσης των κρουσμάτων στα κατεχόμενα – ο «υπουργός υγείας» κάνει δηλώσεις μόνο στον «κρατικό» Μπα»ιράκ – ήταν το αντικείμενο κοινής διαμαρτυρίας όλων των δημοσιογραφικών οργανώσεων στα κατεχόμενα που ζητούν να γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση σε όλα τα ΜΜΕ.
Στην γραπτή ανακοίνωση που υπογράφουν από κοινού η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN SEN), η τ/κ ένωση δημοσιογράφων, η ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου και ο όμιλος τ/κ δημοσιογράφων αναφέρεται ότι η σωστή και γρήγορη ενημέρωση του κοινού είναι αναφαίρετο δικαίωμα και σημαντικό κι αυτό είναι δυνατό μόνο με την σωστή και γρήγορη πληροφόρηση των ΜΜΕ.
Σημειώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη πληροφόρηση με τον κ Πιλλί να προβαίνει δηλώσεις μόνο στο BRT και χωρίς να ενημερώνει εκ των προτέρων ότι θα προβεί σε δηλώσεις, ενώ στο «υπουργείο» υπάρχει ομάδα επικοινωνίας.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητούν, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, να έχουν μια συγκεκριμένη ώρα και την ίδια ενημέρωση όλα τα ΜΜΕ. Η ανακοίνωση καταλήγει με την προτροπή στο κοινό να μείνει στο σπίτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο
• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις