ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανησυχίες για την καραντίνα 1.200 και πλέον συμπατριωτών μας -Οι απαντήσεις των αρμοδίων

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανησυχίες για την καραντίνα 1.200 και πλέον συμπατριωτών μας -Οι απαντήσεις των αρμοδίων

Μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή 1.200 και πλέον άτομα έχουν επαναπατριστεί στην Κύπρο αεροπορικώς κι έχουν οδηγηθεί σε προκαθορισμένους χώρους (κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία), όπου τέθηκαν σε περιορισμό.

Σε απομόνωση έχει τεθεί και αριθμός στελεχών στρατιωτικής μονάδας, αφού έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, όπως αποδεικνύεται με επίσημα στοιχεία, σε πολλές περιπτώσεις ο ιός έχει... εισβάλει στο νησί μας από συμπατριώτες μας που βρίσκονταν στο εξωτερικό ή αλλοδαπούς ταξιδιώτες.

Η υπάρχουσα κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες κι ερωτήματα από συμπολίτες μας και επηρεαζόμενους, τα οποία επιχειρήσαμε να απαντήσουμε, λαμβάνοντας και την επίσημη θέση από αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λήψη δειγμάτων για εξετάσεις
Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στο ThemaOnline αφορούν τη δυνατότητα λήψης δειγμάτων απ’ όσους έχουν τεθεί σε καραντίνα. Θεωρώντας ότι από τη στιγμή που ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του ιού για 14 ημέρες χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα σ΄ αυτό το διάστημα ή ακόμα και αν εκδηλώσει μπορεί αυτά να μην είναι αισθητά (δέκατα πυρετού, ελαφρύς πονόλαιμος), εκφράζονται φοβίες για διασπορά του ιού. «Με αυτές τις συνθήκες ακόμα κι ένα πρόσωπο που έχει τεθεί σε περιορισμό για 14 ημέρες, είναι πιθανό να εξέλθει από την καραντίνα και να έχει τον ιό, προκαλώντας άθελά του διασπορά» μας αναφέρθηκε από άτομο που έχει λόγους να εκφράζει ανησυχίες.

Αρμόδιο πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει τις ενέργειες και τη φιλοσοφία του υπουργείου Υγείας στο εν λόγω ζήτημα, μας αντέταξε ότι δεν είναι εφικτό να ληφθούν τόσα πολλά δείγματα. Αφού πρώτα παρέπεμψε σε πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ανέφερε: «Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να λάβει τόσο μεγάλο αριθμό δειγμάτων. Η εταιρεία του εξωτερικού που παράγει τα απαραίτητα για να γίνονται οι εξετάσεις, δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει με τόσα πολλά αναλώσιμα. Εξάλλου, η Κύπρος αναλογικά είναι ίσως η πρώτη χώρα σε διενέργεια εξετάσεων για κορωνοϊό. Οι εξετάσεις που γίνονται είναι περισσότερο από επαρκείς».

Ιδιωτικά χημεία είναι σε θέση να κάνουν εξετάσεις για κορωνοϊό
Σε ερώτημά μας κατά πόσον ιδιωτικά χημεία είναι σε θέση να κάνουν εξετάσεις για κορωνοϊό, μας δόθηκε θετική απάντηση: «Ναι, είναι κάτι που έχει υπόψιν του το Υπουργείο. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος. Η διαδικασία των εξετάσεων εκτός για να αποφορτιστεί το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, γίνεται και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Για την ώρα κρίνεται πως υπάρχει καλύτερος έλεγχος της κατάστασης».

Η διαδικασία που ακολουθείται για άτομο σε καραντίνα
Το ίδιο άτομο, αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο το οποίο είναι σε καραντίνα, παρουσιάσει συμπτώματα: «Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο. Ασθενοφόρο θα παραλάβει το πρόσωπο από την καραντίνα και θα το μεταφέρει σε χώρο απ΄ όπου θα ληφθεί δείγμα για εξετάσεις».

Διασπορά του ιού εντός της καραντίνας -Εξέταση από νοσηλευτή ή ιατρό
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε έχει να κάνει με το ενδεχόμενο διασποράς του ιού εντός της καραντίνας. Όταν τέθηκε υπόψιν αρμοδίου προσώπου το θέμα, μας απάντησε ως εξής: «Τα άτομα που είναι σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, δεν έχουν κλειδιά των δωματίων τους. Αν εξέλθουν απ΄ αυτά θα είναι υπόλογα, καθώς δεν θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς να ειδοποιήσουν ότι κλειδώθηκαν έξω. Πέραν τούτου, σε κάθε όροφο ξενοδοχείου υπάρχει άνδρας ασφαλείας, ενώ η κεντρική είσοδος φρουρείται από μέλη της Εθνικής Φρουράς».

Σε ό,τι αφορά την εξέταση το ενδεχόμενο εξέτασης από ιατρό ή νοσηλευτή των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα, η απάντηση που μας δόθηκε είναι η εξής: «Ισχύει ό,τι και με τα άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό πριν τα διατάγματα. Όπως και με τους κανόνες αυτοπεριορισμού. Αν ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην καραντίνα παρουσιάσει έστω και ένα από τα γνωστά συμπτώματα, έχει τη δυνατότητα να ειδοποιήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί άμεσα το πρωτόκολλο. Ασθενοφόρο θα τον παραλάβει και θα τον οδηγήσει σε συγκεκριμένο σημείο για λήψη δείγματος».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top