Ο διατροφολόγος του Απόλλωνα, Κώστας Νικολάου δίνει συμβουλές διατροφής για όλο τον κόσμο για τις μέρες που περνούμε όλοι στο σπίτι λόγω κορωνοϊού.
Αναλυτικά:
Αυτές τις μέρες είναι σημαντικό να προσέξουμε διπλά τη διατροφή μας, αφού περνούμε όσο ποτέ άλλοτε πολλές ώρες στο σπίτι, μακριά από τη δουλειά, το γυμναστήριο και τις κοινωνικές συναναστροφές.
Οπότε παραθέτω κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους αλλά και σαφώς στην προαγωγή της υγείας:
1. Μεριμνήστε να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό, με υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες (βρώμη, δημητριακά ολικής, ψωμί πολύσπορο), έτσι ώστε να έχετε υψηλά επίπεδα κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση τους σχετίζεται και με φυσιολογικό βάρος αλλά και με θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Λόγω του ότι πρέπει να περιορίσουμε τις εξόδους μας, καλό θα ήταν να υπάρχουν κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται περισσότερο όπως επίσης και αποξηραμένα φρούτα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστο 5 φλιτζάνια Φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
3. Μια κατηγορία τροφίμων η οποία πρέπει να υπάρχει και στα 2 κυρίως γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό) είναι αυτή της άπαχης πρωτεΐνης. Οπότε στην κατάψυξη θα πρέπει να υπάρχουν άπαχα κρέατα και ψάρια, ενώ είναι ευκαιρία να αυξήσετε την πρόσληψη οσπρίων, τα οποία θεωρούνται καλές πηγές πρωτεϊνών και παράλληλα αντέχουν για μήνες στο ράφι της κουζίνας.
4. Το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή σνακ πριν τον ύπνο, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι βελτιώνει την ποιότητα ύπνου. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες αφού λόγω του στρες πολλής κόσμος βιώνει προβλήματα ύπνου. Επιπλέον είναι πηγή προβιοτικών που ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
5. Τέλος ήθελα να σταθώ στη βιταμίνη D, που ίσως ο μόνος τρόπος να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι με την έκθεση μας για 20 λεπτά περίπου στον ήλιο. Ο εγκλεισμός στο σπίτι πιθανό να δημιουργήσει ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη, κάτι που ίσως επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D είναι ο σολομός, οι μαργαρίνες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και γαλακτοκτοκομικά. Καλό θα ήταν, για τουλάχιστο αυτή την περίοδο να υπάρχει ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.
*Σαφώς δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι προφυλάσσει από τον ιό COVID-19, οπότε οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση αυτόν τον ιό.
Κώστας Νικολάου
Διατροφολόγος Απόλλων Λεμεσού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης
• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025
• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις