Οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού μετρούν το κόστος της κυβερνητικής υποστήριξης που θα λάβουν καθώς οι πολιτικοί σε ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία θέτουν όρους για τις διασώσεις που χρειάζονται για να απορροφήσουν τους κραδασμούς του ιού.
Όπως μεταδίδει το Reuters οι όροι περιλαμβάνουν πρόνοιες ότι τα δάνεια που θα δοθούν μπορεί να μετατραπούν σε μερίδια στο μετοχικό τους κεφάλαιο, με τη διάσωση της Air New Zealand Ltd να βασίζεται επίσης στην αναστολή του μερίσματος που θα δινόταν και στην πληρωμή τόκων από 7% ως 9%, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές των στελεχών τους ή να παρέχουν «χρυσά μπόνους» για δύο χρόνια.
Η Νέα Ζηλανδία πρόσφερε την Παρασκευή στον εθνικό αερομεταφορέα της πακέτο διάσωσης 900 εκ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας ($510 εκατ.), το οποίο όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον θα βοηθήσει την εταιρεία να επιβιώσει αφότου η κυβέρνηση απαγορεύσει όλες τις αφίξεις μη κατοίκων στην χώρα.
«Αυτό μας αφήνει σε μια πολύ καλή κατάσταση για τους επόμενους μερικούς μήνες» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air New Zealand Γκρεγκ Φόραν σε δημοσιογράφους για το δάνειο, το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσει άμεσα.
«Αναμένουμε ότι στο τέλος (αυτής της κατάστασης) η εικόνα της αεροπορικής βιομηχανίας θα είναι διαφορετική. Δεν θα επιβιώσουν όλες οι αερογραμμές», πρόσθεσε.
Το πακέτο ύψους $58 δισεκατ. που προτείνει σε αερομεταφορείς επιβατών και φορτίων, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ προβλέπει ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να λάβει τίτλους κτήσης μετοχών, δικαιώματα αγοράς μετοχών ή μετοχές ως όρο έτσι ώστε η κυβέρνηση να συμμετέχει σε κέρδη και να αποζημιωθεί για το ρίσκο που αναλαμβάνει.
«Δεν διασώζουμε τις αεροπορικές εταιρείας ή άλλες βιομηχανίες, τελεία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Πιστώσεις Ρίτσαρντ Σέλμπι σε δήλωσή του. «Αντ’ αυτού επιτρέπουμε στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει ή να εγγυηθεί δάνεια που έχουν εγγυήσεις σε βιομηχανίες οι εργασίες των οποίων κινδυνεύουν λόγω του κορωνοϊού».
Η Νορβηγία θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες με εγγυήσεις δανείων ύψους 6 δισεκατ. Νορβηγικών κορωνών ($537 εκατ.), τα μισά εκ των οποίων θα διατεθούν για την νορβηγική Air Shuttle ASA, αλλά οι όροι περιλαμβάνουν την άντληση κεφαλαίων από τους εμπορικούς πιστωτές και το χρηματιστήριο.
Η ΙΑΤΑ έχει προβλέψει ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί μέχρι και $200 δισεκατ. κρατικής υποστήριξης, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις οι οποίες είναι αντιμέτωπες με αιτήματα για βοήθεια από όλους τους τομείς και την επιδείνωση με γοργούς ρυθμούς των δημόσιων οικονομικών καθώς οι οικονομίες πέφτουν σε ύφεση.
«Τα χρήματα είναι λίγα στις περισσότερες χώρες γι αυτό και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να είναι σκληρές για οποιαδήποτε μορφή διάσωσης, η οποία μπορεί να γίνει σε διάφορες μορφές, χρήματα, μετοχές, δάνεια, ομόλογα κτλ, αλλά πρέπει να δοθεί με με αυστηρούς όρους ή προϋποθέσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για αερομεταφορείς Endau Analytics, με έδρα την Μαλαισία, Σούκορ Γιουσόφ σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
Ακόμη και με την χρηματοοικονομική βοήθεια, αεροπορικές εταιρείες ανά το παγκόσμιο θέτουν χιλιάδες εργαζόμενους υπό καθεστώς άδειας άνευ απολαβών, κάτι που εντείνει τους κραδασμούς στις τοπικές οικονομίες.
Η Air Canada έχει πάνω από 5.100 πλεονάζον προσωπικό καμπίνας αφότου μείωσε τα δρομολόγια της και σχεδιάζει να αρχίσει να τους ενημερώνει ότι θα απολυθούν, τουλάχιστον προσωρινά, σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας των αεροσυνοδών της.
Η αεροπορική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι άρχισε διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες για τις προσωρινές απολύσεις αλλά δεν έχει δώσει τελικούς αριθμούς ακόμα.
Την Παρασκευή η Cathay Pacific Airways Ltd ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την επιβατική της δυναμικότητα κατά 96% και ενδεχομένως ακόμη παραπάνω τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς νέες απαγορεύσεις της κυβέρνησης δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τα ταξίδια.
Η HK Express, εταιρεία χαμηλού κόστους που της ανήκει, θα αναστείλει τις εργασίες της από τη Δευτέρα ως τις 30 Απριλίου, προχωρώντας πιο γρήγορα σε σχεδιασμούς για να θέσει τους υπαλλήλους της σε καθεστώς άδειας άνευ απολαβών.
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να τοποθετήσουν το προσωπικό τους προσωρινά σε άλλους εργοδότες. Η Air New Zealand ενδεχομένως να διαθέσει κάποιους από τους εργαζόμενους της στην κυβέρνηση, πιθανώς σε ρόλους στον τομέα της υγεία και στην ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας σε δημοσιογράφους.
Η Qantas Airways Ltd είναι σε διαβουλεύσεις με την εταιρεία λιανικού εμπορίου Woolworths Group ltd της Αυστραλίας για ευκαιρίες εργοδότησης καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις προϊόντων τροφίμων, ενώ σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους της SAS οι οποίοι απολύθηκαν στη Σουηδία έχει προσφερθεί ταχύρυθμη εκπαίδευση στον τομέα της παροχής περίθαλψης για να βοηθήσουν στην μάχη εναντίον του κορωνοϊού.
Η μόνη θετική πλευρά για την βιομηχανία είναι στην εμπορική αγορά. Πολλά επιβατικά αεροπλάνα διενεργούν πτήσεις χωρίς επιβάτες, με τον χώρο αποσκευών γεμάτο με εμπορικό φορτίο.
Συνήθως το 65% της δυναμικότητας φορτίου από την ηπειρωτική Ευρώπη και τη Βρετανία προς τις ΗΠΑ είναι σε επιβατικά αεροπλάνα, σύμφωνα με την Seabury Consulting. «Υπάρχει χώρος, αλλά σε ψηλές τιμές και χωρίς να υπάρξει εγγύηση για το χρονικό διάστημα της μετάβασης», ανέφερε η εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Agility στην ιστοσελίδα της.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις