Ανησυχία ως προς την ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας σε επείγοντα περιστατικά άλλων ασθενειών εκτός κορωνοϊού, εκφράζει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου με δηλώσεις του Προέδρου της Μάριου Κουλούμα στο ΚΥΠΕ, ο οποίος σημειώνει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια όσο και τα ιδιωτικά λόγω αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έχουν λάβει για τον κορωνοϊό δεν περιθάλπουν, όπως θα έπρεπε, περιστατικά που εμφανίζονται και αφορούν άλλες ασθένειες.
Ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα από ασθενείς στην Ομοσπονδία. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν άλλες ασθένειες εκτός του κορωνοϊού και έχουμε προβλήματα πώς θα προσφερθεί ιατρική φροντίδα», επεσήμανε.
«Ψες είχαμε καταγγελία από μια έγκυο γυναίκα, η οποία είχε επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη της και δεν την δέχονταν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Πήγε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, εκεί όπου συνήθως πήγαινε για εξετάσεις, της έκλεισαν την πόρτα. Πήγε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, της έκλεισαν την πόρτα και μετά σε επικοινωνία μαζί μας, πήρε τηλέφωνο στις πρώτες βοήθειες δημόσιου νοσηλευτηρίου για να μπορέσει να πάρει ιατρική φροντίδα», σημείωσε.
Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε ο κ. Κουλούμας, ότι προέχει η ασφάλεια και η μη εξάπλωση του ιού στα νοσηλευτήρια, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε πώς εξυπηρετούμε τους ασθενείς που έχουν επείγοντα θέματα με ασθένειες πέραν του κορωνοϊού.
Λήψη δραστικών μέτρων για πειθαρχία του κοινού στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν
----
Ο κ. Κουλούμας είπε ότι η Ομοσπονδία Ασθενών ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού και για να μην έχουμε ευπαθείς ομάδες που να χάσουν τη ζωή τους.
«Ανησυχούμε γιατί παρά τα δραστικά μέτρα που καλώς έχει λάβει η Κυβέρνηση δεν υπάρχει τόση πειθαρχία, υπάρχουν κάποια κενά. Εμείς ανησυχούμε γιατί δεν θέλουμε να εξαπλωθεί ο ιός κι έτσι να υπάρχουν και άτομα ευπαθή, τα οποία να νοσήσουν και να χάσουμε και ζωές», σημείωσε.
Θέλουμε, συνέχισε, τα μέτρα να στοχεύουν στο μηδέν θύμα, να μην έχουμε δηλαδή ούτε ένα θύμα από τον κορωνοϊό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα ως προς την απομόνωση του κόσμου.
«Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν σπίτι. Οι σύζυγοι όμως παραμένουν στην κοινότητα, άρα ερχόμενος ένας από αυτούς στο σπίτι μπορεί να φέρει τον ιό. Αν τα παιδιά που έχουν χρόνιες παθήσεις παραμένουν στο σπίτι, οι γονείς πρέπει να παραμένουν και οι δύο στο σπίτι», ανέφερε.
Βλέπουμε δυστυχώς, είπε, ότι αρκετός κόσμος δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, άρα πρέπει να ληφθούν για τον γενικότερο πληθυσμό πιο αυστηρά μέτρα.
«Έχουμε πληροφορίες ότι οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν πλήρως τα μέτρα, τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Πρέπει ίσως να γίνουν διατάγματα. Πέρα από τα μέτρα που είναι συστάσεις, να γίνουν διατάγματα υποχρεωτικής εφαρμογής. Θα πρέπει να δούμε εκεί που υπάρχουν υπηρεσίες που είναι ουσιώδεις τα άτομα να παραμένουν σπίτι», πρόσθεσε.
Έχουμε παράπονα, συνέχισε, ως προς την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση όσον αφορά τους εργαζόμενους, αν θα τους δίνεται η ευκαιρία να παραμείνουν σπίτι τους με τηλεργασία ή άλλως πως. «Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πειθαρχία διότι υπάρχει μέρος των πολιτών, οι οποίοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ως να μην υπάρχει ιός», σημείωσε.
Το 1420 παραπέμπει στον προσωπικό γιατρό, ο προσωπικός γιατρός στο 1420
-----
Ο κ. Κουλούμας είπε πως δεν έχουν λειτουργήσει τα ιατρεία για τα λοιμώδη νοσήματα στα νοσοκομεία μας έτσι τα άτομα που είναι ύποπτα και έχουν κορωνοϊό δυστυχώς δεν παραπέμπονται και δεν έχουν πού να πάνε για να εξυπηρετηθούν.
«Ο σχεδιασμός είναι να γίνουν εκτός των νοσοκομείων ιατρεία για λοιμώδη νοσήματα έτσι όταν παίρνει κάποιος το 1420 ή τον προσωπικό του γιατρό και αξιολογείται ως ύποπτο περιστατικό να παραπέμπεται σε αυτά τα ιατρεία, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα για να δέχονται τέτοια περιστατικά», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, παίρνουν το 1420 τους λένε πάρτε τον προσωπικό σας γιατρό, ο προσωπικός τους γιατρός τους λέει πάρτε το 1420 και δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις