"Έξι χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε σήμερα εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παραμένει άμεση πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή έννομη τάξη που προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών", τονίζει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της πολιτικής μη αναγνώρισης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί εκ νέου τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν παρόμοια μέτρα μη αναγνώρισης σύμφωνα με το ψήφισμα 68/262 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη διεξαγωγή εκλογών από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη χερσόνησο της Κριμαίας", ξεκαθαρίζει ο Ζ.Μπορρέλ
Η ΕΕ προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Κατά παράβαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, η ρωσική ιθαγένεια και η στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Κριμαίας. Η αδικαιολόγητη χρήση βίας από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας στις 25 Νοεμβρίου 2018 υπενθυμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης προσάρτησης στην περιφερειακή σταθερότητα. Η επιστροφή των Oυκρανών στρατιωτών και των σκαφών που παρακρατήθηκαν παράνομα, όπως ζητήθηκε από το διάταγμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και την ΕΕ, είχε καθυστερήσει πολύ όταν τελικά πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Επιπλέον, ο Ζ. Μπορρέλ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την κατασκευή της γέφυρας του Kerch χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας και το πρόσφατο άνοιγμα σιδηροδρομικού τμήματος. Πρόκειται για περαιτέρω βήματα προς την αναγκαστική ένταξη της παράνομα συνδεδεμένης χερσονήσου στη Ρωσία και για περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ΕΕ αναμένει από τη Ρωσία να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων μέσω του στενού Κερτς από και προς τη θάλασσα του Αζοφ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι παράνομοι περιορισμοί σε αυτή τη διέλευση εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και έχουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τους λιμένες της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ και σε ολόκληρη την περιοχή.
Από την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, προειδοποιεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκ μέρους των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Σημειώνει ότι οι κάτοικοι της χερσονήσου αντιμετωπίζουν συστηματικούς περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία έκφρασης, θρησκείας ή πεποιθήσεων και του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως. Σύμφωνα με το ψήφισμα 74/168 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 18ης Δεκεμβρίου 2019, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν χωρίς περιορισμούς οι περιφερειακοί και διεθνείς μηχανισμοί παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.
Σημειώνεται ακόμα ότι τα δικαιώματα των Τάταρων της Κριμαίας έχουν παραβιαστεί σοβαρά μέσω του κλεισίματος μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Κριμαία και της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του Mejlis, του αυτοδιοικούμενου οργανισμού τους και της δίωξης των ηγετών και μελών της κοινότητάς τους. Η ΕΕ αναμένει από τη Ρωσία να αναστρέψει αυτές τις αποφάσεις και να τερματίσει την πίεση στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας. Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Ουκρανοί και όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες στη χερσόνησο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν και να αναπτύσσουν τις παραδόσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς τους, οι οποίες απειλούνται σήμερα από την παράνομη προσάρτηση.
Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να σταματήσει να αλλάζει τη δημογραφική δομή του πληθυσμού, μεταφέροντας δικό της άμαχο πληθυσμό στη χερσόνησο. Η Ρωσία πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης, η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την παράνομη προσάρτηση, τονίζεται.
Τέλος, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση απελευθέρωση του Emir-Usein Kuku και των πέντε συναδέλφων, του Oleh Prykhodko και όλων των άλλων που έχουν κρατηθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας και καταδικάστηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ καλεί για πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο. Οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δικηγόροι πρέπει να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα και χωρίς αδικαιολόγητη παρέμβαση και εκφοβισμό, τόνιζει η ΕΕ. Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις παραβίασης και κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες, η βία, οι ποινικές διώξεις με πολιτικό κίνητρο, οι διακρίσεις και η παρενόχληση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά, ξεκαθαρίζει.
Η πλήρης, ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση των διεθνών παραγόντων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, εξακολουθεί να είναι πρωταρχικής σημασίας. Η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση 74/168 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 19ης Δεκεμβρίου 2019 και ζητεί την πλήρη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του ισχύοντος διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις