ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης στα Κράτη Μέλη

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης στα Κράτη Μέλη

Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης Κ-Μ ανακοίνωσε η Κομισιόν, που εισάγει γενική ρήτρα εξαίρεσης για σχετικές δαπάνες.


Η Κομισιόν και συγκεκριμένα, η Πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και οι Αντιπρόεδροι Βεστάγκερ και Ντομπρόβσκις ανακοίνωσαν την Παρασκευή (13/3) ένα συνολικό πακέτο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οικονομιών των Κρατών Μελών, που περιλαμβάνει αδειοδότηση για κρατικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, στήριξη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των τραπεζών.

Ειδικά, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν εισάγει έναν "ειδικό κανόνα εξαίρεσης" για την υπέρβαση δημοσιονομικών δαπανών. Ο νέος κανόνας θα αναστείλει τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου επί των Κρατών Μελών για όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID19 και της άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, περιλαμβανομένων των τομέων του τουρισμού, της εστίασης και της αεροπορίας.

Αναλυτικά η Πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας το πακέτο επεσήμανε ότι η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός δοκιμάζει τους πολίτες και τα συστήματα υγείας, όμως εμφανίστηκε βέβαιη ότι "μπορούμε να αντέξουμε το σοκ". Κάλεσε δε τα Κράτη Μέλη να κάνουν χρήση όλων των δημοσιονομικών και άλλων δυνατοτήτων τους σε όλα τα μέτωπα. Ανακοίνωσε ότι από χθες ξεκίνησε τη λειτουργία της νέα ομάδα ειδικών ιολογίας και επιδημιολόγων, υπό την Επίτροπο Κυριακίδου για να παράσχει συνεχή αποτίμηση της κατάστασης.

Η Πρόεδρος ζήτησε από τα Κράτη Μέλη να δράσουν γρήγορα, ακόμα και εκείνα με χαμηλό αριθμό, τονίζοντας ότι ναι μεν
δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, αλλά είναι σημαντικό να τον επιβραδυνθούμε για να δώσουμε χρόνο και χώρο στο ιατρικό σύστημα να τον αντιμετωπίσει.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, μέσω του Επιτρόπου Μπρετόν και ξεκαθάρισε ότι σε όλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά. Κάλεσε τα Κράτη Μέλη να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά εσωτερικών συνόρων δεν είναι καλή ιδέα, όταν η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών είναι τόσο απαραίτητη.

Καλωσόρισε τις αλλαγές στα σχετικά περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινώσει Γαλλία και Γερμανία σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους, η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ορισμένοι έλεγχοι δικαιολογούνται, αλλά οι γενικές απαγορεύσεις ταξιδίων έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και δεν είναι αποτελεσματικές. Κάθε μέτρο πρέπει να είναι ανάλογο της κατάστασης, σημείωσε. Οι υγειονομικοί έλεγχοι όπως είπε, μπορεί να γίνονται παντού, αλλά η Κομισιόν θα εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα των Κ-Μ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία, η Πρόεδρος ενθάρρυνε τα Κράτη Μέλη να λάβουν μέτρα για τον τουρισμό, να
υποστηρίζουν συστήματα σύντομης εργασίας και ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παράσχει μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε πρωτοβουλία για δημιουργία επενδυτικού ταμείου υποστήριξης, ύψους 37 δισεκατομμυρίων Ευρώ, για τον τομέα υγείας, την αγορά εργασίας, τη ρευστότητα στην αγορά, συμπληρώνοντας τα εθνικά μέτρα.

Από αυτά, 8 δισ. ευρώ για θα κατευθυνθούν σε 1000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου.

Όπως ανακοινώθηκε, περισσότερα μέτρα θα ανακοινωθούν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. "Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουμε τους πολίτες και την οικονομία", ξεκαθάρισε η Φον Ντερ Λάιεν.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους κανόνες του ανταγωνισμού, η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ ανακοίνωσε ότι πλέον θα επιτρέπεται στα Κράτη Μέλη να αναστέλλουν πληρωμές ΦΠΑ, να παράσχουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φόρων, να αποζημιώνουν εταιρίες και πολίτες για διαφυγόντα κέρδη, να παρέχουν έκτακτη ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να υποστηρίζουν την ετοιμότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα. Αν τα Κράτη Μέλη χρειαστεί να δώσουν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, μπορούν να το κάνουν (όπως συμβαίνει στην Ιταλία).

Τέλος ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε πως όλες οι δαπάνες των Κρατών Μελών για την ανάσχεση του COVID19 και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργασίας θα εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Εισήγαγε δε μια "γενική ρήτρα διαφυγής" που θα επιτρέπει στην Κομισιόν να αναστείλει τις φορολογικές συστάσεις του Συμβουλίου για λόγους έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την υγεία.

H Koμισιόν υπολογίζει ότι λόγω του COVID19 η ανάπτυξη σε ΕΕ και Ευρωζώνη μπορεί να πέσει στο 0,0% ή και σημαντικά κάτω του 0,0%.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top