ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομάδα υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό οι ασθενείς με νεφρική νόσο

Ομάδα υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό οι ασθενείς με νεφρική νόσο

Οι ασθενείς με νεφρική νόσο αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό COVID-19 και ιδιαίτερα αυτός ο κίνδυνος αφορά στους μεταμοσχευμένους ασθενείς και στους ασθενείς με νεφρική νόσο για την οποία λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή, αλλά και στους ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Σημειώνεται, ότι η πρόληψη, τα μέτρα προσωπικής προστασίας και ο αυτοπεριορισμός κρίνονται απαραίτητα.

Οι ασθενείς, αναφέρεται, σε αιμοκάθαρση αποτελούν την ομάδα ασθενών που έχει την ιδιαιτερότητα της εξάρτησης από τα Νοσηλευτήρια και τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης, όπου τους παρέχεται η αναγκαία για τη ζωή τους θεραπεία της αιμοκάθαρσης. Έτσι, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς καθίστανται ομάδα πληθυσμού με μεγάλο ρίσκο έκθεσης σε κίνδυνο, αφού δεν μπορούν να απουσιάσουν από τη προγραμματισμένη θεραπεία τους στο νοσηλευτήριο, ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε καραντίνα.

Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου συμβουλεύει τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, καθώς η συνάθροιση τους στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης είναι αναπόφευκτη για τις ανάγκες της θεραπείας τους:
α) να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής προστασίας και καθαριότητας
β) να ενημερώνουν άμεσα το προσωπικό της Μονάδας, αν οι ίδιοι ή μέλη του άμεσου
περιβάλλοντος τους έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό
γ) να ενημερώνουν άμεσα το προσωπικό της Μονάδας, αν οι ίδιοι ή μέλη του άμεσου
περιβάλλοντος τους έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα
δ) να ενημερώνουν άμεσα το προσωπικό της Μονάδας, αν εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα
(βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια)
ε) να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για το COVID-19 από την επίσημη ιστοσελίδα του
Υπουργείου Υγείας
 
Επίσης, οι συνοδοί των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, να αποφεύγουν να παραμένουν και να συναθροίζονται στο χώρο του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της θεραπείας αιμοκάθαρσης του ασθενούς τους, για αποφυγή πιθανής διασποράς και να συνεργάζονται με το προσωπικό της Μονάδας για το καλό της υγείας των ανθρώπων τους.

Το προσωπικό των Μονάδων Αιμοκάθαρσης, πρέπει να :
α) ασκούν ένα βασικό έλεγχο των ασθενών προτού εισέλθουν στη Μονάδα, με θερμομέτρηση
και έλεγχο για πιθανά συμπτώματα λοίμωξης. Σε ύποπτη περίπτωση, να ενημερώνεται άμεσα η διεύθυνση του Τμήματος και του Νοσηλευτηρίου και η θεραπεία του ασθενή να πραγματοποιείται σε ξεχωριστό χώρο που θα ορίσει το κάθε νοσηλευτήριο.
β) να λαμβάνουν και οι ίδιοι όλα τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής προστασίας και καθαριότητας για να ενημερώνουν για ύποπτα συμπτώματα των ιδίων, τη διεύθυνση του Τμήματος για περαιτέρω έλεγχο και διερεύνηση.


Στη Κύπρο, 0,3% του ενήλικου πληθυσμού βρίσκονται στο τελικό στάδιο ΧΝΝ
-----
Στη Κύπρο, 0,3% του ενήλικου πληθυσμού βρίσκονται στο τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) και αυτό αντιστοιχεί σε 1 στους 850 ενήλικες, περίπου 900 άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης ή περιτοναϊκής κάθαρσης, ενώ άλλα περίπου 1000 άτομα παρακολουθούνται με μεταμόσχευση νεφρού. Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι περίπου 70,000 άτομα παγκύπρια έχουν κάποια ηπιότερη μορφή νεφρικής νόσου.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 200 νέοι ασθενείς το χρόνο εντάσσονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης ή περιτοναϊκής κάθαρσης, αριθμοί που μας κατατάσσουν στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα σε 47 χώρες, αφού ο αριθμός αυτός εμφανίζεται διπλάσιος από το μέσο όρο των χωρών αυτών.

Πέρα όμως του μεγέθους του προβλήματος για τη δημόσια υγεία, αναφέρεται, οι αριθμοί αυτοί αποτελούν και μία μεγάλη πίεση για τα ίδια τα Συστήματα Υγείας αφού παρά το ότι οι ασθενείς σε τελικό στάδιο ΧΝΝ αποτελούν μόλις το 0,3% του ενήλικου πληθυσμού, το κόστος της θεραπείας τους καταναλώνει το 2-3% του προϋπολογισμού της Υγείας του κάθε Κράτους.

«Στα πλαίσια αυτά, η πρόληψη φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο. Δυστυχώς, πολιτικές που να κατευθύνονται στην εκπαίδευση και εγρήγορση για τη νεφρική νόσο και προγράμματα ανίχνευσης, διαχείρισης και θεραπείας συχνά απουσιάζουν. Όμως η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα καλής υγείας και βασικά διαγνωστικά μέσα και η εξέλιξη στο τελικό στάδιο μπορεί να καθυστερήσει με πρώιμη θεραπεία», προστίθεται.
 
Η παγκόσμια εκστρατεία τη χρονιά αυτή (Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2020) συνεχίζει να αυξάνει την εγρήγορση για τον αυξανόμενο κίνδυνο των νεφρικών παθήσεων και τη προσπάθεια για νεφρική υγεία για όλους και παντού. Ειδικά όμως επικεντρώνεται στη σημασία των πρώιμων παρεμβάσεων για να αποτρέψει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Πρωτογενής πρόληψη, αφορά το χρόνο πριν τη εμφάνιση νοσηρών καταστάσεων που θα οδηγήσουν σε νεφρική νόσο και περιλαμβάνει τη τροποποίηση παραγόντων κινδύνου όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ανθυγιεινή διατροφή και παρεμβάσεις προς υγιεινούς τρόπους ζωής, με άσκηση και υγιεινή διατροφή, και πρώιμη ανίχνευση ασθενών υψηλού κινδύνου με αναλύσεις αίματος και ούρων.

Δευτερογενής πρόληψη, αφορά σε μέτρα πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου για αποφυγή πιο σοβαρών προβλημάτων στην υγεία και περιλαμβάνει βελτιστοποίηση της αρτηριακής πίεσης και του γλυκαιμικού ελέγχου, που μπορεί να επιτευχθεί με διατροφή χαμηλή σε αλάτι και πρωτεΐνες και περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ, σημαντική είναι και η διαχείριση των συνοσηρών καταστάσεων όπως η καρδιαγγειακή νόσος κι η ουραιμία.

Τριτογενής πρόληψη, αφορά στη διαχείριση της νεφρικής νόσου μετά τη καθιέρωση της, με σκοπό τον έλεγχο της εξέλιξης και της εμφάνισης πιο σοβαρών επιπλοκών.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές

• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

• Καιρός: Αυτές τις περιοχές επηρεάζει η «ELENA» - Πότε αναμένεται να επιδεινωθούν τα έντονα φαινόμενα

• Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη - Δείτε βίντεο

• Θρίλερ με τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τι αναφέρουν οι αζέρικες πηγές και τι απαντούν οι Ρώσοι



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top