Σε μία νέα πρόκληση προέβησαν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι γεωργοί στην γεωργική περιοχή της κοινότητας της Δένειας, αφού μπήκαν εκ νέου σε χωράφια Ελληνοκυπρίων για γεωργικές εργασίες.
Του Γιώργου Τάττη
Το χρονικό
Όπως ενημερωθήκαμε από τον κοινοτάρχη Δένειας Χριστάκη Παναγιώτου, το νέο περιστατικό έγινε σήμερα Τρίτη (10/03) λίγο μετά τις 11 το πρωί. Όπως είπε, τα συγκεκριμένα χωράφια εδώ και 10 χρόνια καλλιεργούνταν από Ε/κ, μετά από σχετική άδεια των Ηνωμένων Εθνών.
Την περσινή χρονιά μπήκαν για πρώτη φορά οι Τούρκοι στην εν λόγω έκταση γης, η οποία είναι εντός της νεκράς ζώνης. Όπως ειπώθηκε, έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι πέρσι μπήκαν στη μέση της γεωργικής περιόδου, κατά την περίοδο του θέρους και ουσιαστικά καρπώθηκαν την σοδειά που πρώτοι οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί καλλιέργησαν.
Η καλλιέργεια της περιοχής αυτής εντός της νεκράς ζώνης, εν τέλει, συνεχίστηκε από τους Τούρκους. Το περιστατικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (10/03) αφορά ουσιαστικά την συνέχεια της καλλιέργειας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τους ίδιους. Εντούτοις, ο κοινοτάρχης εκφράζει την έντονη ανησυχία του γιατί δεν απαιτείτο να γίνει η εν λόγω ενέργεια, καθώς ήταν αχρείαστη σε ό,τι αφορά την διαδικασία της καλλιέργειας. Άρα, τονίζει, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα κακό σημείο για το τι θα ακολουθήσει, αφού οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη δύναμης. “Το μήνυμα δόθηκε. Είμαστε εδώ και κάνουμε ό,τι θέλουμε, μας λένε οι Τούρκοι”, κατέληξε.
Στο μεταξύ, ο κοινοτάρχης Δένειας ανέφερε και το περιστατικό παράνομης διέλευσης Τ/κ από “νεκρό σημείο” της πράσινης γραμμής, το οποίο και δεν αποτελεί θεσμοθετημένο σημείο ελέγχου.
Όπως σημειώνει, την πρώτη φορά οι Τ/κ ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να περάσουν για μαζική επίσκεψη στο χωριό της Δένειας μέσα από το συγκεκριμένο σημείο. Η κοινότητα αντιστάθηκε και έθεσε το θέμα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Ο κοινοτάρχης πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις απαιτούμενες παραστάσεις στον ΟΗΕ και στους αρμόδιους φορείς και το συμβάν έληξε χωρίς να γίνει κατορθωτό, αν και είχαν ήδη ανοίξει διόδους οι ενδιαφερόμενοι Τ/κ.
Όμως, η αποτελεσματικότητα δεν συνεχίστηκε και κάποιους μήνες αργότερα, αφού ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο, πέρασαν χωρίς να υπάρξει καμία αντίσταση. Όπως φαίνεται, δηλώνει ο κ. Παναγιώτου, του Υπουργείο Εξωτερικών έκανε εκ νέου τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά “μέχρι εκεί ήταν η δύναμή του”. Την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ΟΗΕ, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στα απαραίτητα διαβήματα που πρεπει να γίνουν”, είπε.
Τόνισε δε, ότι οι “Τούρκοι είναι εκεί. Πρέπει να φύγει ο τουρκικός στρατός μέσα από μία σωστή λύση, ούτως ώστε να λυθούν τα προβλήματα”. “Μπορούμε να ζήσουμε με του Τουρκοκύπριους, όχι όμως και με τον τουρκικό στρατό.”, καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις