Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως το κόμμα του προσπαθεί να διατυπώνει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες.
Σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε το ΑΚΕΛ σε Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες με δράση και προσφορά στον πολιτισμό, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Κυπριανού είπε πως η κυπριακή κοινωνία, παρόλα τα θετικά βήματα, δεν κατόρθωσε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις πατριαρχικές αντιλήψεις.
«Δεν έχουμε καταφέρει να ξεριζώσουμε το σεξισμό από την κοινωνία, ούτε δυστυχώς και από τη δημόσια ζωή. Για εμάς δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύουμε», είπε.
Στο χαιρετισμό του στο πρόγευμα, ο κ. Κυπριανού είπε μεταξύ άλλων πως η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά και πώς ούτε θα της χαριστεί από την κοινωνία. «Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι», είπε και διερωτήθηκε πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι μια γυναίκα θα ασχοληθεί με τα κοινά, αν είναι αναγκασμένη να δουλεύει δωδεκάωρα ότι θα πάψει να είναι θύμα των στερεοτύπων αν εμείς επιδεικνύουμε ανοχή σε όλα όσα τα αναπαράγουν και πώς θα χτυπηθεί ο σεξισμός αν δεν λαμβάνουμε μέτρα για την πάταξη του.
«Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση πλήττει διπλά τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα. Ανεργία, ενδο-οικογενειακή βία, εμπορία προσώπων, ανέχεια, περιορισμένη πρόσβαση στην υγεία, είναι ορισμένα από τα φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να διατυπώνει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες», είπε.
Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως συγκεκριμένες προτάσεις έχει το ΑΚΕΛ και σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό καθώς διαχρονική προσπάθεια είναι ο Πολιτισμός να βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητες του κόμματος.
«Σε αυτή θεμελιώνονται οι προτάσεις μας για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων για επιχορήγηση των Φορέων του Πολιτισμού. Σημαντικό για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι να εκπονηθεί Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Πολιτισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, προβολή και προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως επίσης και η θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, κάτι που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποσχέθηκε, αλλά δεν έπραξε», είπε.
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ακόμη στην ανέγερση Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης και την προώθηση της ανέγερσης νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης, την προώθηση του κυπριακού βιβλίου αλλά και την ουσιαστική στήριξη της θεατρικής δραστηριότητας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις