ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης για ΟΥΝΦΙΚΥΠ: 'Ατυχείς παρεμβάσεις που καλείται να επιτέλεσει ένα άλλο ρόλο στην αποστολή της' - Δηλώσεις και για μεταναστευτικό

Αναστασιάδης για ΟΥΝΦΙΚΥΠ: 'Ατυχείς παρεμβάσεις που καλείται να επιτέλεσει ένα άλλο ρόλο στην αποστολή της' - Δηλώσεις και για μεταναστευτικό

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ατυχείς παρεμβάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με την ανακοίνωση χθες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι συνεργασία υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά την ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση της αναγνωρισμένης Δημοκρατίας.

Είπε επίσης σε σχέση με το μεταναστευτικό ότι από το 2015 μέχρι το 2019 έχει υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο της τάξης του 320% και ότι πρέπει «σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να λάβουμε μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κληθεί να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το προσωρινό κλείσιμο αριθμού οδοφραγμάτων.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ατυχείς παρεμβάσεις της ειρηνευτικής δύναμης που καλείται να επιτελέσει ένα άλλο ρόλο στην αποστολή της», απάντησε. Η αποστολή, είπε, «είναι η επικράτηση της ειρήνης όπως επιτυχώς το έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα».

Οι παρεμβάσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «που αφορούν πολιτικές της κυρίαρχης χώρας της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αναγνωρισμένο κράτος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της ΕΕ, θεωρώ ότι είναι ατυχείς».

Συνεργασία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά την ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση της αναγνωρισμένης Δημοκρατίας η οποία αποφασίζει και δεν συναποφασίζει με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο».

«Δεν παραγνωρίζουμε και δεν παραγνωρίσαμε στις αποφάσεις μας την ασφάλεια ολόκληρου του κυπριακού λαού ανεξάρτητα κοινοτικής, εθνοτικής ή άλλης μορφής σύνθεσης του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Θέλω να πιστεύω, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι «όλοι πρέπει να συμμορφούμεθα σε έκτακτες καταστάσεις ανάγκης με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και των καθ’ ύλη αρμοδίων οργάνων της ΕΕ, και η κυπριακή Κυβέρνηση αυτό πράττει».

Στο 320% η αύξηση ροής μεταναστών την τετραετία μέχρι το 2019, πρέπει να ληφθούν μέτρα
-----------

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «είναι καλά γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, είτε αυτές προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές είτε από οικονομικούς μετανάστες».

Η Κύπρος, είπε, μεταξύ 2015 και 2019 παρουσιάζει μια αύξηση ροών που φτάνει το 320%».

«Να υπομνήσω ακόμα ότι με βάση τους όσους έχουν εγκριθεί και είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου, με τους όσους αιτούνται και τις εκκρεμότητες ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας», πρόσθεσε.

Τελευταία, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρατηρείται μια αυξημένη ροή ως αποτέλεσμα και των πολιτικών της Άγκυρας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι συνεπώς, ακολουθώντας πάντοτε και σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να λάβουμε μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος», επισήμανε.

Επανέλαβε ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ με ποσοστό σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, συνεπώς πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Ενημέρωσε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στη παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και με τη συμβολή του έτσι ώστε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν με βάση τα όσα έχω προαναφέρει, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της ΕΕ, έτσι ώστε την Τρίτη με την συμβολή ελπίσω και των πολιτικών δυνάμεων που ζήτησα να υποβάλουν τις όποιες εισηγήσεις, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τέτοια μέτρα που να προστατέψουν και όσους έχουν ανάγκη από πλευράς προσφύγων, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας ως σύνορα.

Σε ερώτηση για συνωστισμό στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «να μου επιτρέψετε να περιοριστώ στα όσα έχω δηλώσει», προσθέτοντας ότι «στα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τους χώρους στέγασης, φύλαξης, ή γενικότερα περιορισμού κάποιων εκ των αιτούντων πολιτικό άσυλο».

Σε ερώτηση αν σε πρόσφατη δήλωσή του ότι έχει αποφασίσει να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια προαναγγελία αλλαγών στη σύνθεση του Υπουργικού απάντησε «θα το μάθετε σύντομα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top