Όραμα και στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην Κύπρο και η παράδοση στις μέλλουσες γενεές μιας πατρίδας χωρίς στρατεύματα κατοχής, σύγχρονης και ευρωπαϊκής, στη βάση μια λύσης εδρασμένης στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.
Σε ομιλία του, στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή το 1974, στρατιώτη Πολύκαρπου Χατζηκυριάκου του Ανδρέα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «έτσι μόνο θα επιτελέσουμε το χρέος μας προς τους ήρωες μας, που προσβλέπουν στη δική μας αγωνιστικότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να δικαιωθεί η θυσία τους».
Όπως είπε, «η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε στους ήρωες μας είναι στη βάση των παρακαταθηκών που μας άφησαν να εργαστούμε με σωφροσύνη και υπευθυνότητα για τη δικαίωση της θυσίας τους», για να προσθέσει πως «και αυτό μπορούμε να το κάνουμε έχοντας ως στόχο μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα για όλους τους νόμιμους πολίτες της, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή της ταυτότητα».
«Σε αυτό το στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι παρά τις απαράδεκτες ενέργειες και τις απειλές της κατοχικής δύναμης η οποία παραγνωρίζει και παραβιάζει προκλητικά το διεθνές δίκαιο στην ολότητα του σε ό,τι αφορά το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Αναφορικά με την πτυχή των αγνοουμένων, είπε πως «είναι η πιο τραγική από όλες, καθώς πατεράδες, μητέρες, σύζυγοι και παιδιά ακόμη, φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους».
Πρόσθεσε ότι «σαράντα έξι χρόνια από τότε εξακολουθούν να αγνοούνται 800 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες με την κατοχική δύναμη να εξακολουθεί να προβάλλει εμπόδια στις προσπάθειες διερεύνησης της τύχης τους», σημειώνοντας ότι «είναι τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας».
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «επιτέλους η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει τη διενέργεια εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς και να επιτρέψει επίσης την ελεύθερη πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να δώσει στοιχεία για τη βίαιη μετακίνηση λειψάνων εν ψυχρώ εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, προκειμένου να αποκρυβεί, αν είναι δυνατό, η αλήθεια για τα μεγάλα εγκλήματα του Αττίλα».
Αναφερόμενος στον Πολύκαρπο Χατζηκυριάκου, ο κ. Φωτίου είπε ότι «σήμερα γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίας ενός άξιου τέκνου της Πατρίδας και πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι για την κληρονομιά που μας άφησε».
«Μια κληρονομιά που σε εσάς τους συγγενείς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας του», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις