Προνομιακό χώρο στη δημόσια σφαίρα αποκτά εκ νέου η συζήτηση για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.
Του Γιώργου Τάττη
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της εμφύλιας διαμάχης στην Συρία, υπήρξαν μεγάλες ροές από την συγκεκριμένη χώρα. Τον τελευταίο καιρό, όπως παρατηρείται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί σταδιακά οι ροες από την εν λόγω χώρα. Μάλιστα, στην Ελλάδα δεν είναι καν η πλειοψηφία των νεοεισερχομένων. Οι εθνικότητες που κυριαρχούν στην Ελλάδα είναι άλλες, προερχόμενες κυρίως από Ασία και Αφρική.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπήρχαν μεγάλες ροές ανθρώπων με καταγωγή από Αφγανιστάν (κυρίως της εθνικότητας Χαζάρα), Πακιστάν, Κονγκό, Γουινέα και Αλγερία. Στην Κύπρο, τα παράνομα δίκτυα μετακίνησης πληθυσμών προωθούσαν άτομα κυρίως από το Καμερούν. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καταδίκης για εμπλοκή των διακινητών σε υποθέσεις σωματεμπορίας, με κύρια θύματα γυναίκες αφρικανικής προέλευσης, οι οποίες και πήραν άσυλο. Εντούτοις, όπως φαίνεται και σε πίνακα που παρατίθεται παρακάτω, οι Σύροι αιτητές ασύλου το 2019 στην Κύπρο είναι ακόμη η πλειοψηφία, αν και, με μόλις 20%.
Το ThemaOnline συνέλεξε όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις ροές στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, τις εθνικότητες προέλευσης και τους αριθμούς αυτών που παίρνουν καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή η κλιμακούμενη ένταση στις ροές, τα τελευταία χρόνια. Το ThemaOnline επικοινώνησε και με την Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης και εξασφάλισε και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών κατά την ημέρα Τρίτη (03/03) όπου και παρουσιάστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεοεισερχομένων αιτούντων ασύλου, τόσο από στεριάς (κατεχόμενα), όσο και δια θαλάσσης.
Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ καθεστώτος πρόσφυγα και καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, σύμφωνα με την Υπουργείο Εσωτερικών σε παρελθοντική του ανακοίνωση για σχετική υπόθεση είναι η εξής:
«Η διαφορά μεταξύ των δύο προαναφερθέντων καθεστώτων, αφορά στο θέμα της οικογενειακής επανένωσης και στο είδους του ταξιδιωτικού εγγράφου το οποίο κατέχουν. Το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας θεωρείται σχεδόν ισότιμο με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού ο κάτοχός του απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που συνεπάγονται από την κείμενη νομοθεσία (νόμιμη παραμονή στη Δημοκρατία, ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, πρόσβαση στο σύστημα υγείας, πρόσβαση στο ανεργιακό επίδομα, εξαιρεμένου του δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης). Σε όσες περιπτώσεις δεν χορηγείται προσφυγικό καθεστώς, αλλά συμπληρωματική προστασία, αυτό έγινε αφού διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο».
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό των αιτούντων ασύλου επί του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου, είναι 3,6%.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία, κατά το 2019, χρονιά με επίσης σημαντική αύξηση αιτήσεων για άσυλο (σχεδόν διπλάσιες από το 2018), τα άτομα που προέβησαν σε αίτημα ήταν 13259. Φέτος, κατά το 2020 μέχρι και χθες Τρίτη (03/03), τα άτομα ήταν 2165 εκ των οποίων, τα 1287 ήταν τον Φεβρουάριο. Την Τρίτη (03/03) είχε 248 νέες εισόδους σε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αριθμός ρεκόρ.
Συμπερασματικά, το ποσοστό τον τελευταίο μήνα είναι κάπως αυξημένο, όχι όμως αξιοσημείωτα υψηλότερο. Ανησυχία εμπνέει όμως, ο χθεσινός αριθμός αιτούντων άσυλο. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι η κλιμάκωση δεν είναι πρόσφατη, όπως πολλοί ενδεχομένως να πιστεύουν.
Δείτε τα σχετικά διαγράμματα:
Στατιστικά Στοιχεία 2009 - 2019
Στατιστικά στοιχεία για 2015
Στατιστικά στοιχεία για 2016
Στατιστικά Στοιχεία για 2017
Στατιστικά στοιχεία για 2018
Στατιστικά στοιχεία για το σύνολο του 2019 σε μήνες
Στατιστικά στοιχεία για το 2020 με πληροφορίες για τις τελευταίες μέρες με βάση αλληλογραφία που λάβαμε από την Υπηρεσία Ασύλου
Αιτήσεις χορήγησης ασύλου από υπήκοους τρίτων χωρών σε κράτη μέλη της ΕΕ
Χώρες καταγωγής αιτητών ασύλου στην Κύπρο το 2019
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις