Δεν λέει να κοπάσει η ένταση ούτε και στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, σε σχέση με τις επιπτώσεις του προσφυγικού/μεταναστευτικού ρεύματος στην τοπική κοινωνία.
Του Γιώργου Τάττη
Σημειώνεται ότι και στον Έβρο η ένταση είναι ακόμη στα ύψη, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ.
Με πληροφορίες που προκύπτουν από το νησί της Λέσβου, το πρωί της Κυριακής ομάδα πολιτών από τα χωρία γύρω από τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ, διοργάνωσαν συγκέντρωση με σκοπό να κλείσουν τις διόδους για τα δύο camps, ούτως ώστε να μην μπουν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους νεοαφιχθέντες, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά πολύ μετά και τα τελευταία γεγονότα σε Συρία και τις απειλές Ερντογάν.
Στην εν λόγω συγκέντρωση συμμετείχαν διάφοροι τοπικοί αιρετοί του Δήμου Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι «αυτό το αίσχος πρέπει να κλείσει τώρα. Δεν θα δέχεται όλο το βάρος η Μόρια».
Ακολούθως, στο κοντινό λιμανάκι της Θερμής κατέφθασε βάρκα συνοδευομενη από το Ελληνικό Λιμενικό, με Αφγανούς υπήκοους, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών γυναικόπαιδων. Όπως καταγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σημείο μεταφέρθηκε αρκετός ντόπιος κόσμος για να αποτρέψει την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών.
Σημειώθηκε ένταση μεταξύ των παρευρισκομένων. Μάλιστα, όπως καταγγέλεται, προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και η δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δικηγόρος Νίκη Τσιριγώτη.
Δείτε το βίντεο:
Η ένταση φυσικά δεν τελείωσε εδώ. Ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης προέβη και πάλι σε δηλώσεις σε τοπική εφημερίδα, όπου και είπε ότι «αποφασίσαμε ομόφωνα με τις τοπικές κοινότητες και με την κοινωνία μετά από διαβούλευση να κλείσουμε τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν από άλλο Δήμο να μην εισέλθουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το νησί της Λέσβου αποτελείται πλέον από δύο διαφορετικούς Δήμους και το βόρειο μέρος του νησιού, όπου και κατεφθάνει ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων, ανήκει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και όχι στον Δήμο Μυτιλήνης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΈΒΡΟΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Όλες οι εξελίξεις - Τούρκοι ρίχνουν χημικά προς τα σύνορα της Ελλάδας - VIDEO
Ο κ. Κύτελης ζήτησε επίσης από το ΚΥΣΕΑ (σ.σ. Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) να στείλει δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης, απαίτησε ακόμη δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση του ασύλου και από εκεί και στο εξής να κατανέμονται αναλόγως». Σε αυτή την δήλωση συμφώνησε μετέπειτα και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.
Η προπηλακισθέντας Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής του συνδιασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης, με ανακοίνωση απάντησε απαιτώντας «εδώ και σήμερα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, του μόνου αρμόδιου να παίρνει αποφάσεις. Εκτός και αν έχουμε χούντα που το κατάργησε», καταλήγει.
Τελικά, αργά το απόγευμα της Κυριακής (01/03), περίπου 100 νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο, μεταφέρθηκαν σε περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται για τον κόσμο που δεν επετράπη να εισέλθει στο ΚΥΤ της Μόριας. Για την βάρκα που κατέφθασε στο λιμανάκι της Θερμής, ακόμη δεν υπάρχουν νεότερα για το που θα μεταφερθούν. Την παρέλαβε όμως το Λιμενικό επίσης.
Τελευταία ενημέρωση
Όπως μεταφέρουν κάτοικοι της Λέσβου, κάτοικοι βάζουν μπλόκα στους δρόμους και ελέγχουν αυτοκίνητα ΜΚΟ, πρόσφυγες και όποιον κόσμο προσπαθεί να περάσει. Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονται στο νησί, μπήκε φωτιά στην μικρή δομή υποδοχής προσφύγων που βρίσκεται στην Σκαμιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις