ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 'υπερβολικές ανισορροπίες'

Κομισιόν: Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 'υπερβολικές ανισορροπίες'

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, σύμφωνα με τις αναλυτικές εις βάθος εκθέσεις για τις οικονομίες των Κρατών Μελών, τις οποίες έδωσε την Τετάρτη (22/02), στη δημοσιότητα η Κομισιόν και παρουσίασαν στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι, Τζεντιλόνι και Σμίτ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν γενικά οι εκθέσεις ανά χώρα επικεντρώνονται σε τέσσερις διαστάσεις: την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δικαιοσύνη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν "υπερβολικές ανισορροπίες", η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν "ανισορροπίες", ενώ η Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζει πλέον "ανισορροπίες".

Το πακέτο για την Ελλάδα περιλαμβάνει και την έκθεση της  ενισχυμένης εποπτείας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως "η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για το τέλος του 2019" και καταγράφει ότι "τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση πρέπει να επιτρέπουν την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους για την έκτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, που προγραμματίζεται για το Μάιο του 2020". Η Κομισιόν σημειώνει ότι "αυτό απαιτεί τη συνεχή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω ενέργειες". Σημειώνεται ότι η έκθεση θα συζητηθεί το Μάρτη από το Eurogroup, αλλά δε νσυνδέεται με αποφάσεις σε αντίθεση με την επόμενη, 6η έκθεση τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που απέστειλε η Κομισιόν προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών περιλαμβάνεται η εξής σύσταση:

"Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία αναγνωρίζονται, όπως και το 2019, ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες. Στην Κύπρο παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά το 2018 και η πρόοδος που σημειώθηκε έκτοτε πραγματοποιείται με χαμηλότερο ρυθμό. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος μειώνονται και πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο πλαίσιο μιας ήδη εξαιρετικά αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης. Η πρόοδος της πολιτικής είναι ανάμεικτη, ενώ εκκρεμούν ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις".

Όπως καταγράφεται "στην Ελλάδα παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον εξωτερικό τομέα, σε ένα πλαίσιο χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλής ανεργίας. Η πρόοδος είναι ωστόσο ορατή σε ορισμένους τομείς. Οι πολιτικές δεσμεύσεις που παρακολουθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης επιτήρησης ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές".

Τέλος "στην Ιταλία, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και τα κυβερνητικά σχέδια καθίστανται ευνοϊκότερα για τη μείωση του χρέους. Η δυνητική ανάπτυξη, αν και βελτιώνεται, παραμένει ανεπαρκής για να εξασφαλιστεί η ταχεία μείωση του χρέους. Έχει αρχίσει εκ νέου η ανάληψη δράσης για την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων".

"Και στα τρία Κράτη Μέλη απαιτούνται βιώσιμες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την εξισορρόπηση της οικονομίας. Θα παρακολουθούνται στενά από την Κομισιόν", αναφέρει η Κομισιόν στη σύστασή της προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Το Eurogroup τον Ιούνιο θα εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης των κερδών ANFAs και SMPs  για επενδύσεις εκτός από τη μείωση του χρέους, ανακοίνωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος τη Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Ο Αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση συνδέεται με τα ευρήματα της επόμενης, 6ης έκθεσης προόδου που θα δημοσιευθεί το Μάιο. Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος κατέγραψε τα θετικά ευρήματα της 5ης έκθεσης που πλέον θα συζητηθεί στο eurogroup και συγκεκριμένα δήλωσε πως η Ελλάδα προχώρησε καλά με τις ως τώρα δεσμεύσεις, αλλά η Κομισιόν αναμένει πρόσθετα υποσχόμενα μέτρα, εγκαίρως για την 6η έκθεση και ειδικά ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν με τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ελληνικό αίτημα μείωσής τους, ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις κατέγραψε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της τα προηγούμενα έτη και βρίσκεται εντός τροχιάς για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και φέτος.

Ωστόσο όπως εξήγησε σε αυτή τη βάση το eurogroup θα εξετάσει τρόπους για την τόνωση των επενδύσεων και όχι μόνο της εξυπηρέτησης των χρηματοδοτικών αναγκών, μέσω της αλλαγής της χρήσης των ANFAS και SMPs εξηγώντας πως “τα δύο θέματα συνδέονται”. Δήλωσε δε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο και τα επιτόκια δανεισμού της βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ανακοίνωσε τέλος ότι η Κομισόν θα υποστηρίξει την όλη συζήτηση.

Τέλος το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού COVID19 στην Ευρώπη τα μέτρα και τον συντονισμό, τις οδηγίες στο προσωπικό, αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο σε ΕΕ και τον κόσμο, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι εξήγησε ότι η Κομισιόν τον κατηγοριοποίησε ως ένα νέο καθοδικό κίνδυνος, ήδη από τις χειμερινές της προβλέψεις, αλλά, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς ακόμα και τώρα να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο. Σημείωσε ότι “θα έχουμε αντίκτυπο, αλλά σοβαρή πρόβλεψη δεν είναι ακόμα δυνατή”, εξηγώντας ότι το ποσοστό της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ξέσπασμα του προηγούμενου επικίνδυνου ιού, του SARS.

Συνολικά για την ΕΕ, οι ανά χώρα  εκθέσεις διαπιστώνουν ότι η εφαρμογή των συστάσεων που εγκρίθηκαν το 2019 υπήρξε έντονη στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρέμεινε χαμηλή σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Συνολικά, τα Κράτη Μέλη έχουν επιτύχει "τουλάχιστον κάποια πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή περίπου των δύο τρίτων των συστάσεων από την εισαγωγή του ευρωπαϊκού εξαμήνου το 2011". Σημειώνεται ότι "τα Κράτη Μέλη επικουρούνται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από το πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSP)". Τέτοια στήριξη λαμβάνουν και τα 27 Κ-Μ για πρώτη φορά, με περισσότερα από 240 έργα μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, οι ανά χώρα εκθέσεις τονίζουν ότι τα επίπεδα ανεργίας εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των Κ-Μ, ενώ η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξακολουθούν να μειώνονται λόγω των καλών συνθηκών της αγοράς εργασίας. Τούτου λεχθέντος, η Κομισιόν σημειώνει ότι  θα είναι ζωτικής σημασίας να υλοποιηθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων για να διασφαλιστεί ότι το κλίμα και οι ψηφιακές μεταβάσεις είναι δίκαιες και κοινωνικά δίκαιες.

Επιπλέον καταγράφεται ότι η αύξηση της παραγωγικότητας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, ακόμη περισσότερο λόγω των δημογραφικών αλλαγών. Η ανεπαρκής επένδυση, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η έλλειψη δεξιοτήτων ή οι αναντιστοιχίες παρακωλύουν τη δυνητική ανάπτυξη.

Τα Κ-Μ εξακολουθούν να έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τις προκλήσεις του χρέους. Τα κυβερνητικά ελλείμματα στην ΕΕ έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατά μέσο όρο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των τελευταίων ετών. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους αποτελούν πηγή ευπάθειας σε ορισμένα Κ-Μ, καταγράφει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές υπογραμμίζουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών αποσκοπεί στον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμφάνισης δυνητικά επιβλαβών μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την οικονομική σταθερότητα σε ένα συγκεκριμένο Κράτος Μέλος, στη ζώνη του ευρώ ή στην ΕΕ στο σύνολό της".

"Η έκθεση του μηχανισμού προειδοποίησης για το 2020 που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προσδιόρισε 13 κράτη μέλη για μια εις βάθος αξιολόγηση προκειμένου να αποτιμηθεί κατά πόσον υφίστανται ή υπάρχει κίνδυνος λόγω ανισορροπιών", ενώ "η ανάλυση εξετάζει τη σοβαρότητα των ανισορροπιών, την εξέλιξή τους και τις πολιτικές απαντήσεις", διευκρινίζει η Κομισιόν.

Επιπλέον για πρώτη φορά, οι εκθέσεις αξιολογούν την πρόοδο των κρατών μελών προς τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), υπογραμμίζοντας τις μακροοικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Αναλύουν επίσης τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για κάθε χώρα που προκύπτουν από τη μετάβαση στο κλίμα και την ενέργεια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top