Η Κομισιόν στέλνει στην Ιταλία κλιμάκιο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αύριο, για να αποτιμήσει την κατάσταση με τον εντοπισμό κρουσμάτων στη χώρα, ανακοίνωσαν η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάννες Λέναρτσιτς.
Οι δύο Επίτροποι ξεκαθάρισαν ότι η δυνατότητα εισαγωγής συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί αρμοδιότητα των Κρατών Μελών, αλλά και πάλι από κοινού διευκρίνισαν ότι τα όποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε συντονισμό, με αναλογικότητα και να είναι βασισμένα σε επιστημονικές συμβουλές και τεκμηριωμένη ανάλυση κινδύνου. Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν λυπηρό να πολιτικοποιηθεί η όλη συζήτηση. Σημείωσε ότι ο κανονισμός της ζώνης Σένγκεν επιτρέπει την επαναφορά συνοριακών ελέγχων, αλλά τα όποια μέτρα, θα πρέπει να είναι ανάλογα των συνθηκών. “Οι ταξιδιωτικές οδηγίες είναι αρμοδιότητα των Κρατών Μελών”, συμπλήρωσε.
Η Επίτροπος Κυριακίδου ανέφερε ότι “αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται”, ενώ “ο WHO δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές” και απέδωσε δύο φορές εύσημα στις ιταλικές αρχές για την αντίδρασή τους. “Θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: η αρμοδιότητα για συνοριακούς ελέγχους εναπόκειται στα Κράτη Μέλη”, ξεκαθάρισε, καλώντας τα Κράτη Μέλη σε συνεργασία, συντονισμό και αναλογική απάντηση “βασισμένη σε τεκμηριωμένη ανάλυση ρίσκου και επιστημονικές συμβουλές”. “Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην παραπληροφόρηση”, τόνισε.
“Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για αναστολή του Σένγκεν δεν εργαζόμαστε επ’ αυτού προς το παρόν, αλλά εξετάζουμε πολλά σενάρια ανάγκης”, διευκρίνισε ο Γιάννες Λέναρτισις.
“Δεν είναι ζήτημα να κοιτάμε μόνο τα σημεία εισόδου στις χώρες”, εξήγησε η Στ. Κυριακίδου, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο έχει μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα και επέστησε την προσοχή των Κρατών Μελών σε μέτρα στο εσωτερικό τους.
Η Επίτροπος Κυριακίδου ανακοίνωσε ότι τα Κράτη Μέλη θα συζητήσουν την εξελισσόμενη κατάσταση με τον Κορωνοϊό, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας. “Δουλεύουμε με τα Κράτη Μέλη” και “από το Σάββατο έχουμε συνεχείς επαφές με τις Ιταλικές αρχές”, τόνισε. Ανακοίνωσε τέλος ότι ο ECDC θα επικαιροποιήσει την ανάλυση κινδύνου για τον Κορωνοϊό και σημείωσε ότι “πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά, όχι όμως να ενδώσουμε σε πανικό και παραπληροφόρηση”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις