Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε διασκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για δημιουργία θέσεων εργασίας, προέβηκαν (19/2) οι Βουλευτές, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που ολοκληρώθηκαν, το απόγευμα της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Άγγελο Βότση, την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελένη Σταύρου.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του εν δυνάμει πρωταγωνιστικού ρόλου της ΕΕ σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βότσης εξέφρασε «τις έντονες ανησυχίες του για την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τον ερχόμενο Νοέμβριο».
Έκανε επίσης μνεία στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, συνεπεία της υποχρέωσης συμμόρφωσής τους με υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, που συνεπάγονται αύξηση του κόστους παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βότσης υπογράμμισε την ανάγκη ενδελεχούς επανεξέτασης των οικονομικών και κοινωνικών πτυχών της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και εκπόνησης εκθέσεων αντίκτυπου σε κάθε χώρα χωριστά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο οικολογικός μετασχηματισμός θα είναι δίκαιος και χωρίς αποκλεισμούς.
Οι πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας είναι αδύνατο να υλοποιηθούν εν μία νυκτί, δεδομένου ότι ο οικολογικός μετασχηματισμός απαιτεί πρώτιστα ριζική αλλαγή νοοτροπιών, ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και ανώδυνη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κατέληξε ο Κύπριος Βουλευτής.
Σε δική της παρέμβασή για το ίδιο θέμα, η κ. Σταύρου χαιρέτισε την πρόσφατη δημοσίευση της Πράσινης Συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο και φιλοδοξεί, όπως τόνισε, να μας οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική μετάβαση.
Συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις της ΕΕ ότι τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες της Ένωσης που εφαρμόζουν χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα πληγούν εντονότερα από τον οικολογικό μετασχηματισμό, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα παρέχει την απαραίτητη χρηματοδοτική, τεχνική και διοικητική στήριξη για διευκόλυνση των κρατών και περιφερειών που πλήττονται εντονότερα, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των περιβαλλοντικών τους δεσμεύσεων.
Ανέφερε επίσης ότι η παροχή στοχευμένων κινήτρων για την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών υποδομών και για διευκόλυνση της εφαρμογής των εθνικών δεσμεύσεων για την ενέργεια και το κλίμα, η προώθηση της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, η διείσδυση καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας, η βελτίωση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που συμβάλλουν σημαντικά στο μετριασμό και τη διαχείριση του αρνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής.
Από την πλευρά της, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας προς μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι η κατάσταση των εργαζομένων στην Κύπρο είναι ανησυχητική και αντανακλά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τόνισε ότι η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά εις βάρος της μόνιμης απασχόλησης, η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί και μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις.
Επεσήμανε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον τομέα της απασχόλησης, το υψηλό ποσοστό ατόμων που διαβιούν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης.
Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά αποτελεί αδήριτη ανάγκη η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις νέες μορφές απασχόλησης, προκειμένου οι εργοδότες να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να διασφαλίζεται η υλοποίηση ελάχιστων όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και η λήψη μέτρων που θα ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια.
Η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με πλήρη κατοχύρωση και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, είπε, μεταξύ άλλων.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις