Συνάντηση είχε σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στα πλαίσια της εκστρατείας «Διάλογος» και της θεματικής ενότητας «Πάταξη της Διαφθοράς», στα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η Βουλή πρέπει να ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης Ανεξάρτητης Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, που θα διορίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων και όχι η Εκτελεστική Εξουσία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή καθώς είναι ένας θεσμός που αποτελεί την πρώτη άμυνα για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αυτή η μάχη αφορά όλη την κοινωνία και είναι μια συνεχής μάχη. Παράλληλα, έδειξε τον προβληματισμό του σε σχέση με τις αξιολογήσεις των διεθνών οργανισμών, αφού διαπιστώνεται ότι «η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί με σημαντικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις», παρά «τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σε κάποιες περιπτώσεις».
«Γι αυτό ακριβώς το λόγο, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία, να συζητήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο της πάταξης της διαφθοράς στον τόπο μας, μαζί με αρμόδιες αρχές και κρατικούς αξιωματούχους, ανεξάρτητους αξιωματούχους όπως είναι ο Γενικός Ελεγκτής, έτσι ώστε να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Σημείωσε, τέλος, ότι συζητήθηκε η καθιέρωση, η θέσπιση και η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, τα μέλη της οποίας δε θα διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία αλλά από τη Βουλή, γιατί οι όροι εντολής αυτής της αρχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν φυσικά και τον έλεγχο της Εκτελεστικής Εξουσίας. Μάλιστα, επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του για την ανάγκη ελέγχου της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή.
Με τη σειρά του ο Γενικός Ελεγκτής ευχαρίστησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο για αυτή του την πρωτοβουλία και συμφώνησε ότι «το πρόβλημα της διαφθοράς είναι μια γάγγραινα την οποία δεν παίρνει άλλο ν’ αφήσουμε χωρίς να χειριστούμε με δραστικά και αποφασιστικά βήματα». Οι εισηγήσεις που συζητήθηκαν αφορούσαν τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή τη διαχείριση του θέματος και για το συγκεκριμένο θέμα του τρόπου διορισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς όπως και άλλων αξιωματούχων. Επίσης, όπως ειπώθηκε από τον ίδιο, η εμπλοκή της Βουλής, ο ρόλος της σε ό,τι αφορά το διορισμό οποιουδήποτε θεσμού, δεν είναι πολιτικός αλλά είναι τεχνοκρατικός, είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Τόνισε δε, ότι οι όποιοι διορισμοί δεν μπορούν, σε αντίθεση με τις πρακτικές που γίνονται σε όλα τα σύγχρονα κράτη, να γίνονται αποκλειστικά από την Εκτελεστική Εξουσία.
Επιβεβαίωσε στην συνέχεια τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει η Βουλή, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με εγκρίσεις που θα προκύπτουν από το σώμα. Τέλος, δήλωσε ότι με ικανοποίηση αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθετικού σώματος ο αποκλεισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι ορθά δεν υπάρχει πρόθεση για νέα τροποποίηση του Συντάγματος από τα κόμματα, παρά τις οδηγίες του Προέδρου του Σώματος της βουλής που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων. Κλείνει τις δηλώσεις του επιβεβαιώνοντας ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορεί να προχωρήσει κανονικά στον έλεγχο, όπως κάνει τόσα χρόνια και ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις