Ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Συρία.
Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή
Τις προηγούμενες μέρες, είδαμε τον συριακό αραβικό στρατό, να εξαπολύει αστραπιαία επίθεση, κατά των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο δυτικό Χαλέπι, καταφέρνοντας μάλιστα να τους τρέψει σε άτακτη φυγή.
Η στρατηγική των δυνάμεων του Άσαντ, θύμισε σε πολλούς παρατηρητές, τον αστραπιαίο πόλεμο της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επιχειρώντας μανούβρες για να περικυκλώσει τον αντίπαλο του και να τον αποκόψει από όποια υποστήριξη, καταλαμβάνοντας οδικές αρτηρίες για τον αποκλεισμό τεθωρακισμένων μονάδων και πολεμοφόδιων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συρία: Σε άτακτη φυγή από το Χαλέπι οι αντάρτες – Στρατεύματα από τα ελληνικά σύνορα στον πόλεμο
Αυτή η στρατηγική εξασφάλισε στον Άσαντ, ολόκληρη την επαρχία Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένου δεκάδες χωριά και πόλεις, μέσα σε λίγες μέρες.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την αρχή του μήνα ξεκίνησε να στέλνει κομβόι αρμάτων και στρατιωτών στην επαρχία Ιντλίμπ. Η κίνηση αυτή, ήρθε μετά τον θάνατο των πέντε Τούρκων στρατιωτών από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού, και ερμηνεύθηκε ως απάντηση στην επέλαση του Άσαντ.
Πέραν αυτού, η αποστολή στρατιωτών και αρμάτων από την Τουρκία, συνεχιζόταν καθημερινά με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή, να υπάρχουν γύρω στις 9,000 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ και εκατοντάδες άρματα μάχης.
Μάλιστα, όπως ανέφερε την Δευτέρα 17/02, το ThemaOnline αεροσκάφος τύπου Airbus A400M Atlas, μεταγωγικό, εκτέλεσε αποστολή μεταξύ της κατεχόμενης Κύπρου προς τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, κοντά στην Αλεξανδρέττα, όπου εικάζεται πως μεταφέρθηκαν στρατιωτικό υλικό από τα κατεχόμενα στη συγκεκριμένη περιοχή όπου αποτελεί εμπόλεμη ζώνη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αεροσκάφος μεταφορών στρατιωτικού υλικού από κατεχόμενη Κύπρο στα Τουρκο-Συριακά σύνορα- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Παράλληλα με τις εχθροπραξίες, μεσολαβούσαν και μεσολαβούν ακόμα συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, για την εξεύρεση λύσης για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, και όπως προκύπτει μέσω των εξελίξεων καμία δύναμη δεν είναι πρόθυμη να κάνει πίσω.
Η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει καθημερινά τις θέσεις των υποστηριζόμενων από τους Τούρκους αντάρτες, σε σημείο μάλιστα πολύ κοντά στα τουρκικά στρατεύματα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, καθημερινά απειλεί πως θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση για να απωθήσει τον συριακό στρατό, χωρίς ωστόσο να το κάνει πράξη.
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Τουρκία εγκλωβίστηκε σε ένα παιχνίδι με καθοριστικές αποφάσεις. Ή θα αποσύρει τα στρατεύματα της από την Συρία, και θα εγκαταλείψει τους αντάρτες που πολεμά ο Άσαντ, κάτι το οποίο λίγοι εκτιμούν πως θα γίνει, ή θα κάνει πράξη τα λόγια του και θα επιτεθεί για να απωθήσει με την βία τις δυνάμεις του Άσαντ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μπ. Άσαντ: «Η απελευθέρωση δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου - Σημαίνει ότι τους πατήσαμε ενόψει της τελικής νίκης»
Η μόνη περίπτωση, η Τουρκία να είχε όφελος από αυτή την σύρραξη, θα ήταν μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας, κάτι που πέτυχε στην βόρεια Συρία, τον Νοέμβριο του 2019, όπου εξασφάλισε ζώνη ασφαλείας στην συριακή μεθόριο.
Όποιο άλλο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τον Ερντογάν, ιδιαίτερα το δεύτερο, να συγκρουστεί μετωπικά με τον συριακό στρατό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις