ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κραν Μοντανά φτάσαμε στα όρια της λύσης, λέει ο τέως βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ

Στο Κραν Μοντανά φτάσαμε στα όρια της λύσης, λέει ο τέως βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ

Tην εκτίμηση ότι οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο του Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 έφεραν τις δύο πλευρές στην Κύπρο στα όρια μιας λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο τέως βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

 
«Ακόμη και αν παρέμειναν κάποια θέματα που δεν έκλεισαν, τη σημασία των οποίων δεν θα ήθελα να υποτιμήσω, η εντύπωση των αξιωματούχων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, είναι πως το Κραν Μοντανά έφερε τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις στα όρια της λύσης», ανέφερε ο κ. Φέλτμαν σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» η οποία δημοσιεύεται σήμερα.
 
Όπως είπε, οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά «κατέρριψαν αρκετά ταμπού. Αντί να υπεκφεύγουν γύρω από πολιτικά και νομικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ‘νάρκες’, οι ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ μαζί με τους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων αντιμετώπισαν τα πιο σοβαρά ζητήματα με πια πρωτοφανή ευθύτητα».
 
Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά από πολλαπλούς έντονους γύρους συζητήσεων και έχοντας μιλήσει με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ συνειδητοποίησε πως οι συνομιλίες είχαν φτάσει στο πιο προχωρημένο σημείο που θα μπορούσαν να φτάσουν. «Και πως η συνέχισή τους όχι μόνο θα έφερνε τα αποτελέσματα για τα οποία ελπίζαμε, αλλά θα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς η νευρικότητα εντεινόταν και διαπροσωπικές σχέσεις, που ήταν τότε καλές, έδειχναν σημάδια κόπωσης», ανέφερε.
 
«Για κάποιους το στάτους κβο ενδέχεται να μοιάζει πιο βιώσιμο και άνετο απ’ ότι θα έπρεπε, ενώ μια διευθέτηση μπορεί να θεωρηθεί βουτιά προς το άγνωστο», είπε.
 
Σημείωσε πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο στον απόηχο του Κραν Μοντανά «είναι η αμφισβήτηση από ορισμένους της παλαιότερης απόφασης των πλευρών να αναζητήσουν μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».
 
«Δεν μπορώ να παρά να αναρωτηθώ τί ακριβώς θεωρούν πως θα ήταν προτιμότερη λύση, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα, ικανοποιώντας τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, όσοι στην Κύπρο ή αλλού αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα

• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις

• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή

• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών

• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις

• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα



ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

Στον Λίβανο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top