Πλούσιο και ευεργετικό για την κοινωνία, είναι το έργο που παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια του του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στον Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Γιαννάκη, εξυπηρέτησε 4072 ασθενείς, παραπέμποντας τους από τον Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα.
Οι μεγαλύτερες κατηγορίες αποστολής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2019 αφορούσαν:
- Οφθαλμολογικά Περιστατικά με 1920 αποστολές,
- Καρδιοχειρουργικά/Αγγειοθωρακοχειρουργικά Περιστατικά με 330 αποστολές,
- MRI (όπως ΜRI καρδίας και μαστού) με 298 αποστολές,
- Καρδιολογικά Περιστατικά με 289 αποστολές και
- Γαστρεντερολογικά περιστατικά με 185 αποστολές
Το άθροισμα των 5 κατηγοριών αφορά περίπου το 74,21% των αποστολών του εσωτερικού. Επιπλέον, με την διαδικασία του κουπονιού έχουν επωφεληθεί το 2019, 3090 ασθενείς (περίπου 75,89%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού, 1838 ασθενείς (45,14%) έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος τους και επέλεξαν διαφορετικό ιατρικό κέντρο/ιατρό από το κατακυρωμένο.
Όσο αφορά τους ασθενείςς του σχεδίου, που παραπέμφθηκαν στο εξωτερικό, αφορούσαν περιστατικά που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), περιστατικά που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης πολύ σοβαρών επειγόντων περιστατικών, αυθημερόν μεταφορά σε κέντρα του εξωτερικού, χρήση air ambulance (αεροπορικού ασθενοφόρου) όπου επιβαλλόταν και περιστατικά για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού μέσω της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ (πρότυπα κέντρα αναφοράς).
Συνολικά, έγιναν 1294 αποστολές στο εξωτερικό το 2019, με προορισμό την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι έχουν σταλεί ασθενείς σε 21 διαφορετικές χώρες για θεραπεία.
Επιπλέον, σημειώνεται πως, το ποσοστό αποστολής ασθενών στο εξωτερικό έχει μειωθεί από το 45,71% που ήταν το 2015 σε 24,11% το 2019. Αντιθέτως, το ποσοστό αποστολής ασθενών στο εσωτερικό έχει αυξηθεί από το 54,29% που ήταν το 2015 σε 75,89% το 2019.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και για την επιδότηση θεραπειών σε παιδιά - ΑΜΕΑ με απόφαση του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο δύσκολο και πολύ απαιτητικό αφού θα εξυπηρετηθούν πάνω από 1000 παιδιά - ΑΜΕΑ.
Το σχέδιο θα καλύπτει φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία στον ιδιωτικό τομέα για παιδιά 3 με 18 χρόνων έτσι ώστε να μην απουσιάζουν από το σχολείο τους.
Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και θα ισχύει μέχρι την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. Το ποσό επιδότησης, σύμφωνα με τον απολογισμό είναι 20 ευρώ ανά θεραπεία και η κάθε οικογένεια μπορεί να επιλέξει το θεραπευτή που επιθυμεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις