Με δυο εκθέσεις που ενέκρινε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί «ένα νομικά δεσμευτικό μέσο, κατά της εμπορίας ανθρώπινων ιστών και κυττάρων, ενδεχομένως υπό μορφή πρόσθετου πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων» και αναφέρει τα βήματα που απαιτούνται για την καταπολέμηση του «τουρισμού μεταμόσχευσης οργάνων».
Η χρήση ανθρώπινων κυττάρων και ιστών για μεταμόσχευση και έρευνα, που σώζει ζωές και αποκαθιστά ουσιαστικές φυσικές λειτουργίες, "δημιουργεί πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα", επεσήμανε η Συνέλευση, τονίζοντας ότι το 2016, εντός της ΕΕ, πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα και ιστοί είχαν διανεμηθεί για ιατρική χρήση.
Εγκρίνοντας την έκθεση της Ολλανδέζας βουλευτή των Φιλελευθέρων Reina de Bruijn-Wezeman , η Συνέλευση υπογραμμίζει στο Ψήφισμα της, τα σκάνδαλα ηθικής και ασφάλειας, όπως οι προμήθειες χωρίς τη συναίνεση ή την εξουσιοδότηση, οι ανεπαρκείς έλεγχοι, οι ανακριβείς ή ψευδείς φάκελοι δωρητών, και το παράνομο εμπόριο.
Το κείμενο υπογραμμίζει ότι το διεθνές νομικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε από την ΠΟΥ, την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης περιλαμβάνει άφθονες διατάξεις για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των ιστών και των κυττάρων, "διευκρινίζοντας τις αρχές της συγκατάθεσης, της απαγόρευσης οικονομικού κέρδους και των απαιτήσεων αδειοδότησης".
Ωστόσο, «αυτές οι αρχές δεν εφαρμόζονται πλήρως και οι παραβιάσεις τους δεν διώκονται συστηματικά», τονίζεται.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, το νέο νομικό μέσο θα πρέπει "να παράσχει έναν ορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό" και να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα καλύπτει την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, την προστασία των θυμάτων και την προώθηση κατάλληλων πολιτικών.
Παράλληλα η Συνέλευση, εγκρίνοντας την έκθεση του Αυστριακού βουλευτή των Σοσιαλιστών Stefan Schennach ζήτησε επίσης καλύτερες στρατηγικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αποτυχίας στην μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - καθώς και τα κράτη - παρατηρητές και εταίρους - να εφαρμόσουν όλες τις σχετικές παγκόσμιες συμβάσεις και τις συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα αυτό.
Όπως τονίζεται στο σχετικό Ψήφισμα, "μια ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την επίλυση του προβλήματος του μεταμοσχευτικού τουρισμού" ενώ, υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το κενό μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ανθρωπίνων οργάνων».
Η Συνέλευση δήλωσε, τέλος, ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει «να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή όταν συνεργάζονται με το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων της Κίνας και τον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας», με βάση τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που αμφισβητεί την αξιοπιστία της μεταμόσχευσης οργάνων της Κίνας " .
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις