ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εϊντε: Αποφασιστική χρονιά για λύση το 2015 - Aν όχι τότε η διεθνής κοινότητα ίσως εγκαταλείψει τις προσπάθειες

Εϊντε: Αποφασιστική χρονιά για λύση το 2015 - Aν όχι τότε η διεθνής κοινότητα ίσως εγκαταλείψει τις προσπάθειες

Το 2015 είναι αποφασιστική χρονιά για λύση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο ίσως να μην είναι για πολύ ακόμη ανοικτό και ίσως η διεθνής κοινότητα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες, δήλωσε το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό `Εσπεν Μπαρθ `Εϊντε ο οποίος παρέθεσε διάσκεψη Τύπου για να ανακοινώσει την επανάληψη των συνομιλιών μετά τις παράνομες εκλογές.

Ο κ. `Εϊντε, ο οποίος το πρωί είδε διαδοχικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι εξέλειπαν οι συνθήκες εκείνες για τις οποίες δεν διεξάγονταν συνομιλίες και ότι έλαβε το πράσινο φως από τους δύο ηγέτες για επανάληψη του διαλόγου. Είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι το Μπαρμπαρός δεν θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι η Νavtex δεν θα ανανεωθεί και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του δήλωσε πως δεν επικρέμαται πλέον η απειλή που τον οδήγησε σε αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες.

Σε αρκετά σημεία των μακροσκελών δηλώσεών του, ο κ. `Εϊντε μίλησε για αποφασιστική χρονιά, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές συνθήκες, έστειλε προειδοποιήσεις λέγοντας ότι πιστεύει πως θα είναι ο τελευταίος διαπραγματευτής των ΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει γιατί θα βρεθεί επιτέλους λύση ενώ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι από εκείνες τις διενέξεις που  μπορεί να επιλυθεί αρκεί να υπάρξει θέληση και η θέληση αυτή να διατηρηθεί ζωντανή ως το τέλος.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ τόνισε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν πριν από μισό ακριβώς χρόνο και ότι ανκαι χάθηκε μισός χρόνος, η προετοιμασία δεν έχει πάει χαμένη.

Υπενθύμισε ότι στις 17 περασμένου Σεπτεμβρίου οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει ότι θα εισέρχονταν οι συνομιλίες σε ουσιαστική φάση  και ότι ενώ είχαν γίνει πολύ εποικοδομητικές και σοβαρές συζητήσεις για το πώς θα διεξαγόταν η φάση αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του λόγω της κρίσης των υδρογονανθράκων, όπως ο ίδιος της χαρακτήρισε.

Πρόσθεσε ότι γίνονταν συζητήσεις και υπήρχαν διαφωνίες για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και ότι τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και πολύς κόσμος εργάστηκε για να διασφαλίσει ότι αίρονται οι συνθήκες που εμπόδιζαν την επανάληψη του διαλόγου. Ο κ. Έϊντε είπε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι τώρα οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για να επανέλθουν στο διάλογο.
Αναφέρθηκε σε διεξαγωγή δομημένων συνομιλιών, που θα έχουν κατάληξη και θα γίνουν με γρήγορο τρόπο (structured, results- oriented and fast manner).


``Θέλω να απευθύνω έκκληση όχι μόνο στους ηγέτες με τους οποίους είχα εξαιρετικές συναντήσεις σήμερα, αλλά σε όλους τους Κυπρίους, έχω την σθεναρή πεποίθηση ότι το 2015 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά, και ελπίζω να είναι μια αποφασιστική χρονιά προς την ορθή κατεύθυνση,  οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί,  έχουμε αφήσει πίσω μας την `κρίση` η οποία απέδειξε τις μεγαλύτερες διαστάσεις του Κυπριακού και απέδειξε το λόγο γιατί είναι ίσως πιο σημαντικό να δουλέψουμε τώρα για τη λύση με βάση το κοινό ανακοινωθέν και όλα όσα αναγράφονται στην κοινή δήλωση στην οποία είχαν καταλήξει οι ηγέτες στις 17 του περασμένου Σεπτέμβρη”, δήλωσε ο κ. `Εϊντε.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι ακριβώς η απουσία λύσης και ότι τώρα είναι η ώρα για όλους να σκεφτούν με βάση στρατηγικής και όχι τακτικής.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. `Εϊντε είπε ότι το παράθυρο ευκαιρίας ίσως να μην είναι για πάντα ανοικτό ανκαι διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται κατ ανάγκη σε χρονοδιαγράμματα. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν το λέει μόνο ο ίδιος αλλά αυτή την εντύπωση αποκόμισε από όλους τους εμπλεκόμενους και τους συνομιλητές του σε διεθνές επίπεδο.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε η τουρκική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την εξεύρεση λύσης και ότι υπάρχει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες που πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα για να βρεθεί λύση.

“Μου είπαν ότι το Μπαρμπαρός δεν θα επιστρέψει, η Νavtex δεν ανανεώθηκε και τώρα αυτό που σε κυριαρχεί στις σκέψεις όλων, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, είναι να διευκολύνουν την διεξαγωγή γρήγορων συνομιλιών και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε αυτό να καταστεί δυνατό”, σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί δεν μετέβη και στην Ελλάδα για συνομιλίες είπε ότι αυτό θα γίνει , ότι έχει επικοινωνήσει με τη νέα Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας  όμως ότι έχει άλλες προτεραιότητες  λόγω των δικών της προβλημάτων και ότι θα μεταβεί εκεί μόλις οριστεί ημερομηνία.

Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να καταθέσει προτάσεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημά του είναι να διεξαχθούν οι συνομιλίες όπως είχε ακριβώς αποφασιστεί ότι θα ξεκινούσαν τον περασμένο Οκτώβρη. Θα γίνεται δηλαδή ανάγνωση για το που ακριβώς στέκονται οι δύο πλευρές και ποιες είναι οι θέσεις τους στα βασικά θέματα, έπειτα ο ίδιος θα προβαίνει σε ανάγνωση των θεμάτων για τα οποία υπάρχουν μικρές διαφορές (soft disagreements)  και άρα η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή και στη συνέχεια ανάγνωση των θεμάτων με τις βασικές και δύσκολες διαφωνίες ( hard disagreements),  θέματα για τα οποία ενδεχομένως να επανέρχονται οι ηγέτες στις συναντήσεις τους.

Σημείωσε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι ο ίδιος προσφέρει την βοήθειά του εκ μέρους των ΗΕ, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι του ζητηθεί αρκεί να υπάρχει συμφωνία από τους ηγέτες.

Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι για μια σειρά από λόγους η κρίση είναι τώρα `λιγότερο δραματική` προσθέτοντας ότι για τεχνικούς λόγους η γεώτρηση της ΕΝΙ έχει σταματήσει ενώ για πολιτικούς λόγους η Navtex δεν έχει ανανεωθεί και το Μπαρμπαρός έχει απομακρυνθεί.

Σε επίμονες ερωτήσεις γιατί τώρα είναι η κατάλληλη χρονιά για λύση και τι ακριβώς έχει διαφοροποιηθεί ο κ. Εϊντε μίλησε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή εκφράζοντας την άποψη ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να διατηρείται μια κατάσταση μη λύσης.  Μίλησε για την ενότητα που υπάρχει στην διεθνή κοινότητα και την κοινή προσέγγιση για το Κυπριακό λέγοντας ότι αυτή την εντύπωση αποκόμισε και από την ενημέρωση που έκανε στο ΣΑ τον περασμένο Ιανουάριο.
“Όταν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με ρώτησαν τι θα μπορούσαν να κάνουν για το Κυπριακό, τους απάντησα `να μείνετε ενωμένοι``, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα ισχύει για πάντα”.

Επίσης αναφέρθηκε και στην ΕΕ λέγοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού σημαίνει και τερματισμό μιας ανωμαλίας στους κόλπους της ΕΕ. “Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον σε πολύ ψηλά επίπεδα στην ΕΕ για το Κυπριακό και σθεναρό ενδιαφέρον να εργαστεί με τα ΗΕ για να διευκολύνει τη λύση”, σημείωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια πολύ ιδιάζουσα κατάσταση στο ένα μέρος του νησιού η οποία κρατά τους Τουρκοκύπριους πίσω καθώς και ολόκληρη την Κύπρο πίσω  και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
“Ειλικρινά πιστεύω ότι θα είμαι ο τελευταίος διαπραγματευτής των ΗΕ, και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα που λέω καθώς πριν από μένα υπήρξαν άλλα 24 άτομα (ως διαπραγματευτές), αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι ο τελευταίος για καλό σκοπό, υπάρχει εναλλακτική , και αυτό θα ήταν να εγκαταλείψει ( τις προσπάθειες) η διεθνής κοινότητα και να βρεθεί μια άλλη λύση, αλλά εγώ δεν έχω εντολή για κάτι τέτοιο, αυτό δεν θα μου ανατεθεί ποτέ, τα ΗΕ εργάζονται για την επανένωση , αλλά υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα όπου υπήρξε άλλου είδους κατάληξη”, τόνισε ο κ. `Εϊντε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top