Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 14.11.2019 με την οποία διατάχθηκε η έκδοση Κύπριου υπηκόου στις ΗΠΑ με σκοπό να δικαστεί εκεί για αδικήματα που σχετίζονται με ηλεκτρονική απάτη.
Έπειτα από την απόφαση του Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο εν λόγω Κύπριος πολίτης καταχώρησε αίτηση στο Ανώτατο με την οποία ζητούσε την απελευθέρωση του δυνάμει του προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020 από τον δικαστή Στέλιος Ναθαναήλ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, η έκδοση του αιτητή είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε προς τη Δημοκρατία με σκοπό να δικαστεί εκεί για αδικήματα που αποτελούν μέρος δύο κατηγορητηρίων που καταχωρίστηκαν το ένα στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Βορειότερης Επαρχίας της Γεωργίας και το άλλο στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Αριζόνας.
Το πρώτο καταχωρήθηκε στις 19.9.2017, το δε δεύτερο στις 27.9.2017 και αμφότερα αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με ηλεκτρονική απάτη, πρόσβαση σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή, απόκτηση πληροφοριών από προστατευόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκ προθέσεως απειλή και πρόκληση ζημιάς σε υπολογιστή.
Σύμφωνα με τις περαιτέρω λεπτομέρειες που υποστήριξαν το αίτημα, ο αιτητής με άλλα πρόσωπα πέραν των ανωτέρω, αφού έκλεψαν και απέσπασαν προσωπικά δεδομένα από χρήστες σε βάσεις δεδομένων ιστοσελίδων εγγεγραμμένων στην Αμερική, απέστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα στα θύματα απειλώντας ότι θα αποκαλύπτονταν χιλιάδες δεδομένα δημοσίως εάν δεν καταβάλλονταν σ` αυτούς χρήματα. Υπό το φως των απειλών και της καταστροφής δεδομένων προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε εταιρείες, μια εξ αυτών πλήρωσε τον αιτητή με το ποσό των 1.850 δολαρίων ΗΠΑ και έτερη με το ποσό των 18.000 δολαρίων Αμερικής. Και οι δύο πληρωμές έγιναν σε ψηφιακό νόμισμα, ενώ οι εταιρείες υπέστησαν αντιστοίχως ζημιές ύψους 80.000 δολαρίων Αμερικής και 450.000 δολαρίων Αμερικής ως έξοδα αποκατάστασης.
Η έκδοση ζητήθηκε δυνάμει των προνοιών της Συνθήκης μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Έκδοση Φυγοδίκων, Νόμος αρ. 8(ΙΙΙ)/2008 και του περί Εκδόσεως Φυγοδίκων Νόμου αρ. 97/70.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, η έκδοση του αιτητή ζητήθηκε υπό το φως των σοβαρότατων αδικημάτων που φαίνεται να διέπραξε ο αιτητής που επηρέασαν πρόσωπα στις Η.Π.Α., με τα αδικήματα εκεί να επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια, έναντι των αδικημάτων που στη Δημοκρατία τιμωρούνται μέχρι 5 έτη.
Σημειώνεται στην απόφαση ότι ο αιτητής απασχόλησε και την Κυπριακή Αστυνομία και δη την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θεωρούμενος να συμμετείχε σε επίθεση εναντίον της εταιρείας Cablenet στη Δημοκρατία και στις 17.5.2017, είχε συλληφθεί μαζί με τη μητέρα του ως χρήστες συγκεκριμένου I.P. Address.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις