Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Χασάν Σαλαμέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Βελτ, εξηγεί πώς η Καγκελάριος Μέρκελ έδωσε ώθηση σε μια κατάσταση στη Λιβύη που ήταν αδιέξοδη, καθώς και γιατί οι Κυανόκρανοι δεν αποτελούν λύση για τη χώρα.
Δηλώνει πως εργάστηκε για πολύ καιρό για να φέρει τους Λίβυους στο ίδιο τραπέζι, αλλά συνεχώς έπεφτε πάνω σε τοίχο και για τον λόγο αυτό θέλησε πρώτα να επιτύχει μια ελάχιστη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον Σαλαμέ, σε ορισμένους λείπει μια κοινή φωτογραφία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου των Σάρατζ και Χαφτάρ να κάνουν χειραψία, αλλά ο στόχος του δεν ήταν αυτός. Ο στόχος του ήταν να φέρει τις άλλες συμμετέχουσες χώρες σε ένα τραπέζι.
Επισημαίνει δε πως «επιτύχαμε πολλά (σσ στη Διάσκεψη του Βερολίνου) παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι και οι Τούρκοι κάθισαν στο ίδιο δωμάτιο για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, αν και υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Αλλά και για τους Αμερικανούς και για τους Ρώσους δεν ήταν εύκολο. Και ήταν επίσης μια πρόκληση να φέρουμε τους Γάλλους και τους Ιταλούς στην ίδια γραμμή. Από αυτήν την άποψη, η Διάσκεψη στο Βερολίνο ήταν επιτυχία».
Σε ερώτηση τί είναι αυτό που τον κάνει σίγουρο πως τα πράγματα αυτή την φορά θα λειτουργήσουν, απαντά πως «υπάρχει μια νέα πτυχή και δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που ήταν στο Βερολίνο. Έχει σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία έχει γίνει πολύ ανησυχητική τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτον, είδαμε μια εντατικοποίηση της σύγκρουσης. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν έρθει στη χώρα νέα όπλα και χιλιάδες νέοι μισθοφόροι.
"Δεύτερον, η σύγκρουση έχει διεθνοποιηθεί, και αυτό δημιουργεί τον πολύ συγκεκριμένο κίνδυνο, ο πόλεμος να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή. Τρίτον,είδαμε τη σύγκρουση να επεκτείνεται γεωγραφικά σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα της Λιβύης, μέχρι το Αιγαίο και την εδαφική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ότι αν αφεθεί αυτή η πληγή ανοιχτή, δεν θα προκληθεί ζημία μόνον στους Λίβυους (..) Τώρα γίνεται τουλάχιστον κατανοητό ότι απειλούνται η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μεσόγειο», ανέφερε.
Για τον Σαλαμέ «το Βερολίνο είναι πραγματικά ένα σημαντικό σημείο καμπής.Εδώ συμφώνησαν και οι δύο πλευρές να στείλουν εκπροσώπους σε μια κοινή στρατιωτική επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω βήματα για την κατάπαυση του πυρός (..) Η πρώτη συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου στο Βερολίνο και στη συνέχεια στις άλλες πρωτεύουσες των συμμετεχουσών χωρών».
Σε ερώτηση για το εάν μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει τη Λιβύη, απαντά πως «Η εμπειρία μου μού λέει: όσο καλύτερη είναι η πολιτική συμφωνία, τόσο λιγότεροι στρατιώτες χρειάζονται για να την προστατεύσουν (..) Στη Λιβύη δεν υπάρχει κλίμα αποδοχής για την έλευση ξένων στρατευμάτων. Επίσης, δεν διαβλέπω τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να αποστείλει στρατεύματα. Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκω μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις