Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διακηρύξει επανειλημμένα, είναι έτοιμος να εμπλακεί με όλη την καλή θέληση στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτσι όπως την έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε την Κυριακή (19/01), ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, μιλώντας στην κηδεία των λειψάνων του του ηρωικώς πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή το 1974 καταδρομέα Κώστα Πίττα, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ακόμα ότι η αλαζονική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας και η επιθετική και εκβιαστική της τακτική με τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στη θαλάσσια μας περιοχή, όσο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν υποσκάψει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε βαθμό ώστε για τη συνέχιση της να θεωρείται πλέον ως προϋπόθεση ο τερματισμός της μεγάλης σειράς των τουρκικών προκλήσεων.
Ακολούθως είπε πως σε όποια περίπτωση, η δική μας πλευρά στοχεύει σε μια λύση που να εξυπηρετεί το πραγματικό συμφέρον του συνόλου των Κυπρίων, μια λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα μας χωρίς ξένες εξαρτήσεις και ελέγχους, μια λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων σε συνθήκες ασφάλειας και κοινής ευημερίας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων και όσων πεσόντων τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές, ανέφερε ότι αυτό απασχολεί πάντα έντονα, την Κυβέρνηση και την Προεδρία που στοχεύει στη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα, προκειμένου να ησυχάσουν από το μεγάλο βάσανο οι ψυχές όλων των συγγενών.
Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 810 παλληκάρια μας και ότι η κατοχική δύναμη στέκει εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και των άλλων θεσμών και αρνείται να συνεργαστεί σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα.
«Προβάλλει εμπόδια στις εκταφές, αρνείται να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, αρνείται ακόμα να δώσει στοιχεία για τους νέους χώρους ταφής λειψάνων των αγνοουμένων μας που μετακινήθηκαν σκόπιμα από τους αρχικούς χώρους ταφής τους προκειμένου να αποκρύψουν τα εγκλήματα τους και την βαρβαρότητα τους», επανέλαβε ο κ. Φωτίου.
Αναφερόμενος στον Κώστα Πίττα είπε πως γεννήθηκε στο χωριό Βασίλεια στις 3 Ιανουαρίου 1954 και διέμενε με την οικογένεια του στα Πάναγρα της Κερύνειας και ασκούσε το επάγγελμα του τορναδόρου. Με την επιστράτευση του 1974, ο Κώστας κατετάγη 33η Μοίρα Καταδρομών στο Πέλλα Παϊς.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου τα χαράματα της 31ης Ιουλίου 1974 και παρόλο που είχε επιτευχθεί εκεχειρία, τα τουρκικά στρατεύματα επιτέθηκαν κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του χωριού Αγριδάκι.
Πρόσθεσε ότι ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ηρωική αντίσταση των ανδρών της Εθνικής Φρουράς για αναχαίτιση των εισβολέων και στην εξέλιξη της άνισης μάχης βλήμα άρματος, έπεσε κοντά στη θέση μάχης που επάνδρωνε ο Κώστας μαζί με άλλους δυο συμπολεμιστές του με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του και πιο ελαφριά των άλλων δύο, του Σωτήριου Κίμωνος και του Συμεών Παναγή. Συμπολεμιστές του τον επιβίβασαν άμεσα σε όχημα για μεταφορά του σε κλινική στη Μόρφου, η οποία λειτουργούσε ως πρόχειρο νοσοκομείο, αλλά κατά τη μεταφορά του υπέκυψε στα τραύματά του.
Στην ίδια μάχη, της 31ης Ιουλίου 1974, έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι και οι στρατιώτες του 366 Τ.Ε., Μιχαήλ Σκουφάρης και Γιάννης Ελευθερίου. Ο Κώστας τάφηκε στη συνέχεια στο κοιμητήριο Μόρφου, στην παρουσία συγγενών του. Η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2016-2017. Στο κρανίο του υπάρχει η οπή από το τραύμα το οποίο προξενήθηκε από το βλήμα του τουρκικού άρματος μάχης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις