Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από έναν μυστηριώδη ιό, ο οποίος έχει προκαλέσει δύο θανάτους στην Κίνα, ενδέχεται να είναι υψηλότερος κατά αρκετές εκατοντάδες από τον αριθμό που εκτιμούν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με ερευνητές.
Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι η πνευμονία που συνδέεται με αυτόν τον νέο κοροναϊό τύπου SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) έχει προσβάλει τουλάχιστον 41 ανθρώπους και ότι η εστία της επιδημίας βρίσκεται στην Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα.
Ωστόσο σε άρθρο που δημοσίευσαν την Παρασκευή επιστήμονες ερευνητικού κέντρου του Imperial College του Λονδίνου δηλώνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην κινεζική πόλη ανέρχεται ενδεχομένως σε εκατοντάδες.
Ο ερευνητές του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάλυσης για Λοιμώδεις Ασθένειες, το οποίο συμβουλεύει θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους "ένα σύνολο 1.723 κρουσμάτων" στην Βουχάν θα πρέπει να παρουσίασαν την εμφάνιση συμπτωμάτων της ασθένειας από τις 12 Ιανουαρίου.
Αυτοί στηρίχθηκαν στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα εκτός Κίνας --δύο στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία-- για να υπολογίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που ενδεχομένως προσβλήθηκαν στην Βουχάν, βάσει των δεδομένων των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της πόλης αυτής.
"Για να έχει εξαγάγει η Βουχάν τρία κρούσματα σε άλλες χώρες, θα πρέπει να έχει πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτό που ανακοινώθηκε", εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. "Ανησυχώ σαφώς περισσότερο από ότι πριν από μια εβδομάδα", πρόσθεσε. Στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα εντοπισμού, προχωρώντας σε πιο αυστηρούς ελέγχους της θερμοκρασίας για τους επιβάτες που φτάνουν από την ηπειρωτική Κίνα.
Οι αρχές των ΗΠΑ ήδη ξεκίνησαν να ελέγχουν τους ταξιδιώτες, σε πρώτη φάση σε τρία αεροδρόμια, προκειμένου να εντοπίζουν ανθρώπους που είναι ή έχουν περάσει από την πόλη Βουχάν και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού.
Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βουχάν ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) του 2002, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το SARS, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμη αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάει σε αγορά όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ιός ενδέχεται να είναι ζωικός και να μεταδόθηκε σε ανθρώπους. Δεν υπάρχει προφανώς ακόμη θεραπεία. Εξετάζεται η χρήση αντιικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις