Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της διελκυστίνδας τόσο των παγκόσμιων όσο και των περιφερειακών ηγεμονικών χωρών και αυτό ως Κύπρος πρέπει να το κατανοήσουμε και να έχουμε ξεκάθαρους στόχους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.
Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, είναι αφενός τη χρήση αυτής της διελκυστίνδας προς την επίλυση του Κυπριακού, και αφετέρου να λειτουργήσει η χώρα μας ως γέφυρα ειρήνης των λαών της περιοχής μας.
Σε ερώτηση για τη στρατηγική της Ελλάδας στο Λιβυκό με αφορμή και τις επαφές με τον στρατάρχη Χάφταρ αλλά και την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ελλάδας, ο Ευρωβουλευτής αναφέρει πως οι οποιεσδήποτε συναντήσεις και συμφωνίες πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, των δύο στόχων δηλαδή που προαναφέρθηκαν, και να μην αποκλείουν καμία χώρα της περιοχής μας.
« Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εντάσεις. Το γεωπολιτικό πεδίο είναι πολύ ρευστό και όλα αλλάζουν με τεράστια ταχύτητα. Θα ήταν τεράστιο λάθος η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μέρος ενός γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ χωρών της περιοχής», αναφέρει.
Μεταναστευτική/προσφυγική κρίση
Σε ερώτηση για την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση ο κ. Κιζιλγιουρέκ αναφέρει ότι είναι γεγονός πως η ΕΕ έχει αποτύχει στην πολιτική της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
«Κράτη μέλη της δεν είναι έτοιμα να μοιραστούν ισότιμα το βάρος ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Υπάρχει μια κακοφωνία αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Η Κύπρος είναι μια ντε φάκτο διχοτομημένη χώρα και αυτό μπορεί να κάνει εύκολη την πρόσβαση για τους μετανάστες. Από την άλλη όμως η Κύπρος είναι εκτός Σέγκεν κάτι που δεν είναι ελκυστικό για αυτούς. Όσο παραμένουμε ντε φάκτο διχοτομημένη χώρα, δεν μπορεί να βρεθεί οριστική θεραπεία. Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου για να βρουν κοινές και πραγματικά ανθρωπιστικές πολιτικές υποδοχής και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κοινωνίες τους. Παράλληλα να ασκήσει πίεση προς την ΕΕ μαζί με άλλες χώρες για να αναπτύξει η ΕΕ μια δεσμευτική πολιτική για όλα τα κράτη μέλη», αναφέρει.
Κλιματική κρίση
Ο κ. Κιζιλγιουρέκ ρωτήθηκε και για την κλιματική κρίση που εξελίσσεται σε προτεραιότητα για την ΕΕ και για τις εθνικές στρατηγικές της Κύπρου.
«Σε μια εποχή που η ΕΕ έχει βάλει στόχο απαλλαγής από τους ρύπους άνθρακα μέχρι το 2050, η Κύπρος ελπίζει στην εξόρυξη Φυσικού Αερίου. Δεν δίνει αρκετή σημασία στις ΑΠΕ συνεπώς είναι φυσιολογικό να δέχεται επικρίσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βεβαίως κάποιες χώρες χρειάζονται μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, κάτι που αναγνώρισε η ΕΕ στην περίπτωση της Πολωνίας. Άρα μπορεί και η Κύπρος να διεκδικήσει μια μεταβατική περίοδο, όμως πρέπει να προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία των κατάλληλων δομών», αναφέρει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις