Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε σήμερα, λίγο πριν από το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Διομήδη Διομήδους.
Όπως δήλωσε ο κ. Διομήδους μετά τη συνάντηση, η ΔΕΟΚ έθεσε στον Πρόεδρο θέματα τα οποία βρίσκονται “ψηλά στις προτεραιότητές” της. Ειδικότερα, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν “η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, η αδήλωτη εργασία, η ανάγκη εισαγωγής επέκτασης του κατώτατου μισθού, η ανάγκη εφαρμογής σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων”.
Επίσης, η ΔΕΟΚ ζήτησε μέτρα για ελάφρυνση των οικογενειών που εξαρτώνται ακόμα από κοινωνικά παντοπωλεία, “άρα άμεση, γρήγορη, επιταχυνόμενη εφαρμογή του ΕΕΕ”.
Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, η ΔΕΟΚ παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη χωριστή επιστολή και χωριστό σημείωμα για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), “το κρισιμότερο, το ζωτικότερο κοινωνικό αγαθό το οποίο θα είναι και η κινητήριος δύναμη για ανάκαμψη της οικονομίας” όπως ανέφερε. Η Ομοσπονδία ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει ο ίδιος προσωπικές πρωτοβουλίες για άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ με την κοινωνική συμμετοχική υπόσταση και νομοθετικό πλαίσιο που έθεσε ο νόμος για την εισαγωγή εφαρμογή του Σχεδίου του 2001.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι από τα ψηλότερης και κρισιμότερης και πρωταρχικότερης σημασίας ζητήματα, τα οποία μάλιστα ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τη διαχείριση και την προώθησή τους” είπε.
Ο κ. Διομήδους μίλησε για μια “ενδιαφέρουσα” συνάντηση με τον Πρόεδρο και ανέφερε ότι η ΔΕΟΚ αναμένει απαντήσεις στο υπόμνημα που υπέβαλε και τοποθετήσεις και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο Υπόμνημα που παρέδωσε στον Πρόεδρο η ΔΕΟΚ σημειώνει την πεποίθησή της ότι η Κυβέρνηση “πρέπει να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική, πολιτικές και μέτρα που να οδηγούν το γρηγορότερο δυνατό στην έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση και σε μια κοινωνία της ανάπτυξης, ευημερίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συνοχής”.
Περαιτέρω τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και ευρύτερα η κοινωνία αναμένει και προσδοκεί από την κυβέρνηση “να περάσει από την υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση ότι η οικονομία σταθεροποιείται και βγαίνει από την κρίση, στην ορθολογιστική και ρεαλιστική διάγνωση μιας οδυνηρής πραγματικότητας”.
Δηλαδή, ότι “η κρίση οικονομική και ανθρωπιστική βαθαίνει με επιχειρήσεις να εξαφανίζονται, χιλιάδες θέσεις εργασίας να καταστρέφονται, η ανεργία να παραμένει σε εξαιρετικά ψηλά ποσοστά - ειδικότερα τα τραγικά ποσοστά ανεργίας στους νέους και νέες μας - το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμα ασταθές και αδύναμο να στηρίξει την πραγματική οικονομία, η μεσαία τάξη μισθοσυντήρητων συρρικνώνεται και ο πληθυσμός που διαβιώνει κάτω από το όριο ή και κινδυνεύει από φτώχεια ολοένα και αυξάνεται”.
Η Ομοσπονδία αναφέρεται αναλυτικά και εξειδικευμένα και προτείνει μέτρα στα πιο κάτω ζητήματα:
• Ανθρωπιστική κρίση – Προτείνει έκτακτα μέτρα στήριξης ανακούφισης
• Εργαζόμενοι φτωχοί – Μισθοί εκμετάλλευσης, αδήλωτη και παράνομη απασχόληση
• Δημοσιονομικά μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης αγοραστικής δύναμης μεσαίων και χαμηλόμισθων νοικοκυριών
• Ενίσχυση εσόδων κράτους με πάταξη φοροδιαφυγής/φοροαποφυγή
• Εκσυγχρονισμός κράτους – δημόσιων υπηρεσιών
• Γενικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας προς όφελος των πολιτών, ειδικά των χαμηλών και μέσων εισοδηματικών στρωμάτων
Η ΔΕΟΚ απαιτεί να προωθηθούν άμεσα μέτρα για νέες επενδύσεις, δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, καταπολέμησης της ανεργίας και μετανάστευσης που ταλανίζει ειδικότερα τους νέους.
Διεκδικεί άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ στην κοινωνική συμμετοχική βάση και νομοθετικό πλαίσιο που έθεσε ο νόμος για την εισαγωγή-εφαρμογή του Σχεδίου του 2001.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις