ΕΛΛΑΔΑ

Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο των συναντήσεων Μητσοτάκη με Τσίπρα και Γεννηματά

Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο των συναντήσεων Μητσοτάκη με Τσίπρα και Γεννηματά

Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, καθώς και ο εκλογικός νόμος.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αναστείλει την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να διατυπωθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης «μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση», όπως είπε.

Χαρακτηρίζοντας ως εσφαλμένη τη στάση που τήρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέναντι στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η τακτική καθιστά την Ελλάδα «προβλέψιμο σύμμαχο, δηλαδή δεδομένο». «Έδωσε όσα είχε να δώσει –και με το παραπάνω– πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας για τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αναφορικά με το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με «την επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, με τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συνάδει η «λογική των μονοκομματικών Κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».

Τέλος, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ζήτησε να «επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

«Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της ανάγκης σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη της εθνικής γραμμής. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να αφορά μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Μετά το πέρας της συνάντησής της με τον κ. Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι μέσα από την συνεννόηση, η χώρα θα πρέπει να εκπέμψει έναν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.

«Να γνωρίζουν όλοι –και οι σύμμαχοί μας– ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα», επισήμανε η ίδια.

Αναφορικά με το ζήτημα του εκλογικού νόμου, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σαφής διαφωνία του κόμματός της με το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο και θα καταψηφίσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον επικεφαλής ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top