ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση τ/κ κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας προς ΑΚΕΛ να επισκεφθούν από κοινού ελληνικά και τουρκικά κόμματα

Πρόταση τ/κ κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας προς ΑΚΕΛ να επισκεφθούν από κοινού ελληνικά και τουρκικά κόμματα

Πρόταση προς το ΑΚΕΛ να πραγματοποιήσουν από κοινού επισκέψεις σε Τουρκία και Ελλάδα και να συζητήσουν με τα εκεί πολιτικά κόμματα τρόπους μείωσης της έντασης στην περιοχή και τα βήματα που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, έκανε το τ/κ κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας κατά την κοινή συνάντηση που είχαν την Παρασκευή (03/01), αντιπροσωπείες τους στα γραφεία του τ/κ κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, ανέφερε ότι θα μπορέσουν με τα ελληνικά και τα τουρκικά πολιτικά κόμματα να ανταλλάξουν απόψεις γι’ αυτά τα θέματα.
 
Κληθείς να διευκρινίσει από Ε/κ δημοσιογράφο εάν η πρότασή του για συναντήσεις με κόμματα στην Ελλάδα και Τουρκία αφορά την πραγματοποίησή τους από κοινού με το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΚΚΔ είπε ότι εάν είναι από κοινού θα είναι πιο καλά. Αλλά ως κόμμα, πρόσθεσε, έχουν πάρει απόφαση να κάνουν αυτές τις επαφές και αυτό, συνέχισε, το μοιράστηκε ως ιδέα με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ. «Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο ωφέλιμο και χρήσιμο εάν το κάνουμε από κοινού», σημείωσε.
 
Σε άλλη ερώτηση Τ/κ δημοσιογράφου εάν αυτές οι επαφές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι θα συζητήσουν αυτή την πρόταση μαζί με άλλες προτάσεις άλλων τ/κ πολιτικών κομμάτων και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Εξέφρασε επίσης τη σύμφωνη γνώμη του με τη θέση του κ. Όζγιγιτ ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην τ/κ κοινότητα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Δηλώσεις Προέδρου ΚΚΔ
----------------------------------
Ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι 2,5 χρόνια μετά το Κραν Μοντανά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ως προς το μοντέλο λύσης, αλλά και τις δηλώσεις της νέας «κυβέρνησης» για δύο κράτη εντός της ΕΕ, στη συνάντηση στο Βερολίνο ξεκαθάρισε πως μιλούμε μόνο για μια ομοσπονδιακή λύση.
 
Βάση γι’ αυτή, συνέχισε, είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017. Ξεκαθάρισε επίσης, ανέφερε, τί είναι η πολιτική ισότητα με το ψήφισμα 716 για το οποίο γίνεται αναφορά στη δήλωση του Βερολίνου.
 
Το ΚΚΔ, είπε ο Πρόεδρός του, αξιολογεί ότι το Βερολίνο ήταν ένα θετικό βήμα, ωστόσο θεωρεί πως η αναμονή μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» και μετά να γίνουν οι όποιες ενέργειες στο Κυπριακό αποτελεί χάσιμο χρόνου. «Επειδή, ιδιαίτερα στο θέμα των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών πολιτικών, η ένταση αυξάνεται», σημείωσε.
 
Ο Τζέμαλ Όζγιγιτ έκανε λόγο για μονόπλευρες ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη που έφεραν θέλοντας και μη την απάντηση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας. Το τελευταίο, είπε, είναι η υπογραφή για τον East Med χθες στην Αθήνα και στην Τουρκία η συμφωνία με τη Λιβύη (για τις θαλάσσιες ζώνες).
 
Η στρατιωτικοποίηση από τη μια στο νησί μας και από την άλλη η ένταση στην θάλασσα προκαλούν ανησυχίες, δήλωσε ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, λέγοντας πως αυτά συζήτησαν με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και τα βήματα που μπορούν να κάνουν για μειωθεί η πολιτική των εντάσεων και να οδεύσουμε προς τη λύση.
 
 
Δηλώσεις ΓΓ ΑΚΕΛ
--------------------------
Xρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι δεν ανασκόπησαν απλά την κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή, αλλά αντάλλαξαν και απόψεις για το πώς θα μπορούσαν ως πολιτικά κόμματα να συμβάλουν στην προώθηση και επίλυση του Κυπριακού.
 
Είναι κοινή  η ανησυχία για την κλιμακούμενη ένταση στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, την ΑΟΖ μας, και η στρατιωτικοποίηση που επιχειρείται στη χώρα μας, πρόσθεσε.
 
«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την κλιμακούμενη ένταση και την στρατιωτικοποίηση που επιχειρείται στην περιοχή αλλά η ανησυχία και η διαπίστωση είναι κοινές: η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μας απομακρύνει από το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης, επανένωσης της κοινής μας πατρίδας», ανέφερε.
 
Οι κινήσεις που πρέπει να γίνονται από κάθε εμπλεκόμενη πλευρά θα πρέπει να στοχεύουν στο πώς δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας φέρουν ολοένα και πιο κοντά στην επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.
 
Η συνάντηση στο Βερολίνο ,είπε, ξεκαθάρισε κάποια πράγματα με πολύ απόλυτο τρόπο, ο στόχος λύσης του Κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και τίποτε άλλο. Η βάση, συνέχισε, για τη διεξαγωγή της πολιτικής συζήτησης είναι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ της 30ης Ιουνίου, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014. Ανέφερε ότι θα υπάρχει πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως είπε.
 
Ο ΓΓ με τη δήλωσή του ζήτησε από τους δύο ηγέτες το διάστημα μέχρι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να προετοιμάσουν τις κοινότητές τους για τη λύση στο Κυπριακό, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα μας στρέφει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η έκκληση προς όλους είναι να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας έναντι της χώρας μας και των επόμενων γενεών και να εργαστούμε για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να συζητήσουμε ουσιαστικά και να καταλήξουμε σε συμφωνία, στο συμφωνημένο πλαίσιο».
 
Επεσήμανε πως ως κόμματα που συμφωνούν στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είπαν ότι θα εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, τις προσπάθειες να προωθήσουν αυτό το μήνυμα παντού.
 
Οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων που εκπροσωπούν είναι τεράστιες όσον αφορά το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου, των γενεών που θα ακολουθήσουν, πρόσθεσε. «Έχουμε υποχρέωση να μετατρέψουμε αυτή τη χαραυγή του 2020 σε αφετηρία λύσης του Κυπριακού για να μπορέσουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και καλύτερη προοπτική», επεσήμανε.
 
Πρέπει να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει η ειρήνη, η κοινωνική δικαιοσύνη για να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του λαού, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top