ΔΙΕΘΝΗ

Υποδέχθηκαν το 2020 οι πρώτες χώρες – Απαγορεύτηκαν τα πυροτεχνήματα για λόγους ασφαλείας - VIDEO

Υποδέχθηκαν το 2020 οι πρώτες χώρες – Απαγορεύτηκαν τα πυροτεχνήματα για λόγους ασφαλείας - VIDEO

Οι Αυστραλοί υποδέχθηκαν την Τρίτη 31/12 το Νέο `Eτος με ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων πάνω από το Λιμάνι του Σίδνεϊ, παρά τις φονικές πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε παραλίες και υποχρεώσει πολλές πόλεις να ματαιώσουν τους εορτασμούς τους για την Πρωτοχρονιά.

Το Χονγκ Κονγκ ωστόσο ματαίωσε το δημοφιλές θέαμα των πυροτεχνημάτων της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο λιμάνι Βικτόρια εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σχημάτιζαν γιγάντιες ανθρώπινες αλυσίδες και έκαναν πορείες περνώντας μέσα από εμπορικά κέντρα.

Οι Νεοζηλανδοί ήταν μεταξύ των πρώτων που υποδέχθηκαν το 2020, με πυροτεχνήματα τα οποία φώτισαν τον νυκτερινό ουρανό πάνω από το Oκλαντ. Δύο ώρες αργότερα, γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι του Σίδνεϊ για να απολαύσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, αφού οι αρχές απέρριψαν μερικές εκκλήσεις για τη ματαίωσή του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ.

Kατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, πολεμικά πλοία και στρατιωτικά ελικόπτερα βοηθούν τους πυροσβέστες να διασώσουν χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε καμίνι μεγάλες εκτάσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ νέες εστίες εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και των ισχυρών ανέμων σε περιοχές στις οποίες έχει να βρέξει εδώ και τρία χρόνια.

Μερικοί τουρίστες παγιδευμένοι σε παραλιακές πόλεις της Αυστραλίας αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ενός κατακόκκινου και γεμάτου καπνού ουρανού. Μια φωτογραφία από παραλία εικονίζει ανθρώπους να είναι ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στην άμμο και μερικούς να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους από τον Οκτώβριο --δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της περασμένης νύκτας-- και έχουν αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση και κινητή τηλεφωνία πολλές κωμοπόλεις και αγροτικές περιοχές.

Υπεραμυνόμενος της απόφασης να μην ματαιωθεί το θέαμα πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ (ώστε τα κεφάλαια που προορίζονταν γι` αυτό να δοθούν σε πυρόπληκτες περιοχές), η δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ δήλωσε πως ο σχεδιασμός του θεάματος έχει αρχίσει πριν από 15 μήνες και πως το το θέαμα δίνει επίσης μια ώθηση στην οικονομία της περιοχής.

Η απόφασή της  δεν επικροτήθηκε από όλους. "Στα σοβαρά το Σίδνεϊ θα έχει απόψε πυροτεχνήματα όταν η μισή χώρα μας φλέγεται;", έγραψε στο Twitter ο χρήστης @swiftyshaz13.

 

Στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και μήνες από μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, οι διαδηλωτές κλήθηκαν να φορούν μάσκες σε αποψινή συγκέντρωση με το σύνθημα "Μην ξεχνάτε το 2019 - Επιμείνετε το 2020", σύμφωνα με καταχωρίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια "Συμφωνία Φωτός" σχεδιάζεται αντί του θεάματος πυροτεχνημάτων, η οποία περιλαμβάνει προβολές πάνω στους ψηλότερους ουρανοξύστες της πόλης μετά την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα μεσάνυχτα.

"Φέτος δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, αλλά πιθανόν θα υπάρξουν κάπου δακρυγόνα", λέει ο 25χρονος Σαμ. "Για εμάς δεν είναι πραγματικά παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πρέπει να αντιστεκόμαστε καθημερινά".

Οι αρχές έχουν αναπτύξει 6.000 αστυνομικούς και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και συμφιλίωση στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Χιλιάδες Ινδοί σχεδιάζουν επίσης να υποδεχθούν το νέο έτος με διαμαρτυρίες, εξοργισμένοι από έναν νόμο για την υπηκοότητα που, όπως λένε, επιβάλλει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων. Διαδηλωτές σχεδιάζουν διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί, όπου ο φετινός χειμώνας είναι ο δεύτερος πιο κρύος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, καθώς και στο Μουμπάι και σε άλλες πόλεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top