ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα μειονεκτήματα του κυβερνητικού τομέα για τους ξένους επενδυτές

Αυτά είναι τα μειονεκτήματα του κυβερνητικού τομέα για τους ξένους επενδυτές

H γραφειοκρατία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, η οικονομική κρίση και η μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση εργασιών από τον κυβερνητικό τομέα είναι τα τέσσερα κύρια μειονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας για το 2014 που διενήργησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Τα τέσσερα κύρια προτερήματα της Κύπρου είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το φορολογικό καθεστώς, η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι καλές επαγγελματικές υπηρεσίες και το επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Στην έρευνα, την οποία διενήργησε για λογαριασμό του CIPA η εταιρεία NOVERNA Analytics and Research, συμμετείχαν συνολικά 119 εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κατά μέσον όρο για 18 χρόνια, κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας, των συμβουλευτικών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας και άλλων 15 τομέων της οικονομίας. Κύριοι στόχοι της έρευνας ήταν, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και επενδυτικού προορισμού, ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων επενδυτών από τις κυπριακές υπηρεσίες, αλλά και η αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του CIPA Χάρης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος ανέφερε ότι οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαθέτει η Κύπρος.

Όπως αναφέρεται στη σύνοψη της έκθεσης, αυτό που καταδεικνύεται είναι ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για την Κύπρο ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού. Με βάση τα ευρήματα οι τομείς που χρήζουν βελτίωσης είναι το τραπεζικό σύστημα το οποίο περίπου 4 στις 10 εταιρείες χαρακτηρίζουν ως περιοριστικό για τις επιχειρήσεις, οι δημόσιες υπηρεσίες τις οποίες περίπου 1 στις 3 εταιρείες περιγράφουν ως αργές και περιοριστικές για τις επιχειρήσεις, η ταχύτητα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων την οποία περίπου 4 στις 10 εταιρείες περιγράφουν ως αργή και περιοριστική, τα κίνητρα για τις εταιρείες αφού περισσότερες από 3 στις 5 εταιρείες θεωρούν ότι δεν προσφέρονται αρκετά κίνητρα στους επενδυτές και το κόστος ζωής, το οποίο περίπου  6 στις 10 εταιρείες περιγράφουν ως ιδιαίτερα ακριβό.

Στα θετικά της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου καταγράφονται ο ελκυστικός εταιρικός φόρος, το ότι είναι μέλος της ΕΕ, το παραγωγικό εργατικό δυναμικό σε επιτρεπτό κόστος, οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές υπηρεσίες, το νομικό πλαίσιο/περιβάλλον που είναι υποβοηθητικό για τις εταιρίες και η ποιότητα ζωής και χαμηλή εγκληματικότητα.

Με βάση τους πίνακες στους οποίους καταγράφονται τα ευρήματα της έρευνας ως προτερήματα για την Κύπρο αξιολογούνται το φορολογικό καθεστώς (52), η τοποθεσία (24), οι καλές επαγγελματικές υπηρεσίες (23), το επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού/η τεχνογνωσία (1), το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ (11), ο καλός καιρός και η φιλοξενία (11), οι καλές επικοινωνίες (7) , η προοπτική και οι οικονομικές πιθανότητες επιτυχίας (6) και η πολιτική-οικονομική-κοινωνική ασφάλεια/σταθερότητα (6). Ακολουθούν η αποφυγή διπλής φορολογίας, η προσβασιμότητα, το νομοθετικό σύστημα, η ευκολία επικοινωνίας και το χαμηλό κόστος.

Ως μειονεκτήματα καταγράφονται η γραφειοκρατία (22), η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα (20), οι οικονομική κατάσταση/κρίση (17), η μεγάλη καθυστέρηση διεκπεραίωσης εργασιών από τον κυβερνητικό τομέα και τον Έφορο Εταιρειών (13), η καλή προβασιμότητα (αεροπορική σύνδεση) (9), το μέγεθος της αγοράς (6), το κόστος (6), το κυπριακό πρόβλημα/η πολιτική αστάθεια (6), και η διαφθορά, η διαπλοκή και η αδικία (6). Ακολουθούν η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, το κούρεμα του 2013, το μνημόνιο και το χαμηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού/τεχνογνωσία.
Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από τις κρατικές υπηρεσίες η πιο φτωχή ικανοποίηση καταγράφεται σε σχέση με το γραφείου του Εφόρου Εταιρειών και το Τμήμα Μετανάστευσης (17) και ακολουθούν το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού (14), το Κτηματολόγιο (11), το Τελωνείο και το Γραφείο Απασχόλησης (6).

Σε ό,τι αφορά την αξία που προσθέτει η Τρόικα στην επίτευξη θετικών μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο 26 την χαρακτηρίζουν πολύ θετική, 27 θετική, 26 μέτρα, 9 όχι και τόσο θετική και 7 καθόλου θετική.

Πρώτος στον κατάλογο που αφορά τη σημαντικότητα των παραγόντων στην επιλογή εταιρικής έδρας καταγράφεται ο εταιρικός φόρος, με 29 να τον χαρακτηρίζουν κρίσιμο. Ακολουθεί το νομικό περιβάλλον και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η ποιότητα επαγγελματικών υπηρεσιών, η πολιτική σταθερότητα, το νόμισμα, το τραπεζικό σύστημα, ο βαθμός της εγκληματικότητας, το κόστος ζωής η παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, η ταχύτητα λήψης πολιτικών αποφάσεων και η ποιότητα ζωής.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους, δυο απάντησαν πως πήγαν πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν, 18 καλύτερα από ότι περίμεναν, 39 όπως περίμεναν και 28 χειρότερα από ότι περίμεναν.

Τα σημεία στα οποία η Κύπρος παρουσιάζεται καλύτερη των προσδοκιών είναι οι επαγγελματικές υπηρεσίες (17), ο καλός καιρός/η ποιότητα ζωής (14), το φορολογικό καθεστώς (14), το ανθρώπινο δυναμικό/η τεχνογνωσία (9), η ευελιξία στη διεκπεραίωση (6). Ακολουθούν οι οικονομικές ευκαιρίες, η ασφάλεια/σταθερότητα, το χαμηλό κόστος/η μισθοδοσία, η νομοθεσία, η επικοινωνίες, η τοποθεσία και η προσβασιμότητα.

Σημεία στα οποία η Κύπρος παρουσιάζεται χειρότερη των προσδοκιών είναι η ταχύτητα εξυπηρέτησης (25), το τραπεζικό σύστημα (25), η γραφειοκρατία (22), και ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης (12). Ακολουθούν η ασφάλεια/σταθερότητα, η διαφορά/διαπλοκή/αδικία, η οικονομική κατάσταση/κρίση, η προσβασιμότητα από και προς την Κύπρο, η νομοθεσία και οι προοπτικές επένδυσης/κινήτρων.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες, η Κύπρος κρίνεται πολύ καλύτερη σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο. Ακολουθεί το νομικό περιβάλλον και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το κόστος και η αξιοπιστία των επαγγελματικών υπηρεσιών, η πολιτική σταθερότητα, το νόμισμα, το τραπεζικό σύστημα, η εγκληματικότητα, το κόστος ζωής, η παραγωγικότητα ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, η ταχύτητα λήψης πολιτικών αποφάσεων, η ποιότητα ζωής, η γεωγραφική θέση και η προσβασιμότητα, το εμπορικό περιβάλλον, το εμπορικό περιβάλλον, οι υπηρεσίες δημόσιου τομέα, τα προσφερόμενα κίνητρα, το ύψος μισθών στη χώρα και η επικοινωνία σε γλώσσα αρεσκείας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τόνισε ότι «παρόλο που τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος έκανε ουσιαστικά βήματα προς την οικονομική εξυγίανση, πράγμα που αντανακλάται και μέσα από τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την οικονομία μέχρι και το 2020, ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας παραμένουν το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τους επόμενους μήνες».

Επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πως στο ερώτημα ποιό θεωρούν ως το βασικότερο μειονέκτημα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού το 42% των ξένων επενδυτών που απάντησαν σημειώνει τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση εργασιών από τον κυβερνητικό τομέα ως το πρώτιστο πρόβλημα.

«Για τον CIPA είναι απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι ξένοι επενδυτές. Αυτή η πληροφόρηση, προερχόμενη ακριβώς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για καλύτερο προγραμματισμό και με στόχο να βελτιωθούμε», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως τα ευρήματά της όποιας έρευνας αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά  καθώς προκύπτουν στοιχεία και πληροφόρηση για τις πεποιθήσεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα των ξένων επενδυτών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top