Στις δύο επιστολές που απέστειλε η Ελλάδα προς τα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με το συμφωνηθέν μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, αποκαλύπτουν το εξής παράδοξο.
Η Τουρκία ως γνωστό δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών να οριοθετούν τις δικές τους ΑΟΖ, εντούτοις, στο μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη, φρόντισε να οριοθετήσει ΑΟΖ, στα δικά της νησιά αλλά και στην Μάλτα, που ως γνωστό είναι κράτος νησί.
Οπόταν το μνημόνιο αυτό δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, αλλά αποκαλύπτει και την τουρκική μανία για έλεγχο στην Αν. Μεσόγειο.
«Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό στην προαναφερθείσα συμφωνία είναι ότι παρά τη δηλωθείσα θέση της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν βάρος για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή αυτή, οι συντάκτες αυτής της συμφωνίας χρησιμοποίησαν τα νησιά και τους βράχους της Τουρκίας βασικά σημεία για την κατασκευή της φερόμενης "γραμμής ισοστάθμισης" όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 της εν λόγω συμφωνίας και αναφέρεται στα παραρτήματά της. Αυτό δείχνει την υποκριτική και αντιφατική στάση της Τουρκίας όσον αφορά τη θαλάσσια οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι επιστολές της Ελληνικής κυβέρνησης δημοσιευθήκαν στο Twitter από τον ανταποκριτή του AP, Derek Gatopoulos.
Τα ΗΕ μελετούν την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το Mνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των οποίων όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα», επεσήμανε.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί στο ερώτημα για τη νομιμοποίηση της λιβυκής κυβέρνησης να υπογράψει τέτοια συμφωνία, κάτι που ηγέρθηκε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου κι άλλων χωρών. «Μελετούμε τις πληροφορίες που λάβαμε κι αυτό μπορώ να δηλώσω αυτή τη στιγμή», είπε.
Σε ερώτηση, αν ο ΓΓ θα αποδεχτεί ως νόμιμο έγγραφο αυτή την παράνομη πράξη, ο κ. Χακ είπε πως ακούει εντελώς διαφορετικές απόψεις γύρω από την νομιμότητά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις