ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Συλικιώτης: «Ο σχεδιασμός και οι δομές για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας μας ξηλώθηκαν»

Συλικιώτης: «Ο σχεδιασμός και οι δομές για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας μας ξηλώθηκαν»

Σε γραπτή του δήλωση, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, σχολιάζει της ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το ενεργειακό πρόγραμμα, αλλά και οι προσδοκίες που δημιουργούνται από τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων, όσο αφορά τη λύση του Κυπριακού

Αυτούσια η δήλωση του κ. Συλικιώτη:

Η Κύπρος έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την περιφερειακή συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής, να καλλιεργεί αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, που να προάγουν την ειρήνη, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των λαών της περιοχής. Αυτό όμως απέχει πόρρω από τις αντιλήψεις και τις ψευδαισθήσεις που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι οι Τριμερείς Συνεργασίες ή οι στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ και ΗΠΑ θα θωρακίσουν την ΑΟΖ ή ότι κατέστη η Κύπρος «γεωπολιτικός άρχοντας της Μεσογείου».  Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Τουρκία –εκμεταλλευόμενη το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό- εντείνει προκλητικά την επιθετικότητα της, δημιουργεί νέα παράνομα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη διεθνής αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδεχτεί τις τουρκικές αξιώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ούτε την επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Για αυτό συνιστά σοβαρό λάθος το γεγονός ότι από το 2013 ο σχεδιασμός και οι δομές για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας μας ξηλώθηκαν. Εγκαταλείφθηκε ο σχεδιασμός για δημιουργία τερματικού υγροποίησης. Γίνονται καθημερινά πομπώδεις εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ σε κάποια ενέργεια ή εξέλιξη. Αντί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις.

Ο εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ το 2011 δημιούργησε νέα δεδομένα για την πατρίδα μας. Μεγάλες προκλήσεις και τεράστιες προοπτικές. Άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Τόσο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος όλων των Κυπρίων όσο και για την υπόθεση του Κυπριακού, αφού οι ενεργειακές προοπτικές της χώρας πρέπει και μπορούν να καταστούν μοχλός για τη λύση και την επανένωση. Όχι αφορμή για την εγκατάλειψη της προτεραιότητας της λύσης του Κυπριακού. Για αυτό η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας πρέπει να συνεχιστεί, με παράλληλη και αταλάντευτη την ετοιμότητα μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, η οποία αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για το μέλλον του λαού και της πατρίδας μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top