Σχεδόν μια στις δέκα γυναίκες, ποσοστό δηλαδή 9,8% σε παγκόσμια κλίμακα, συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και περίπου 120 χιλιάδες μωρά γεννιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο με το σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού (ΣΕΑ), ανακοινώθηκε κατά τη διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της 7ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ.
Η 7η Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ, η οποία ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου, συνδιοργανώνεται από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥΚΕΣΟ) και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για το Αλκοόλ την ενημέρωση των νέων γυναικών και των πολιτών σχετικά με το Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΣΕΑ) και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ), όπως επίσης και τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΣΥΚΕΣΟ, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι στην Κύπρο το 2017 5.5% των εγκύων δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης και στην περίοδο του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει μόνιμες σωματικές και νευρογνωστικές ανωμαλίες γνωστές ως Φάσμα Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού.
Όπως ανέφερε «δυστυχώς ο αλκοολισμός εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στις σημερινές κοινωνίες και δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες μένουν έγκυες και δεν μπορούν να τερματίσουν την χρήση αλκοόλ και την εξάρτηση τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης¨, για να συμπληρώσει ότι αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται παιδιά με το σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού.
«Το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο αφορά νεογέννητα, των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπτώσεις στο έμβρυο είναι αναπτυξιακές, οργανικές αλλά και ψυχικές. Τα μωρά με αυτό το σύνδρομο γεννιούνται λιποβαρή με ανωμαλίες στα χαρακτηριστικά του προσώπου και συνήθως τις πρώτες μέρες της γέννησης τους εμφανίζουν στερητικά συμπτώματα αλκοόλ», είπε η κ. Κουκουμά.
Μιλώντας για αναφορές των ειδικών, η κ. Κουκουμά είπε πως «οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αποκτούν μωρά με το σύνδρομο όλες οι έγκυοι που καταναλώνουν αλκοόλ», σημειώνοντας ότι «υπολογίζουμε ότι μία στις 67 μητέρες που πίνουν στην εγκυμοσύνη, γεννά μωρό που πάσχει από το σύνδρομο, καθώς και ότι 15 στους 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από αυτό».
Αναφερόμενη περαιτέρω στο σύνδρομο, είπε πως οι επιπτώσεις του δεν είναι μόνο οργανικές και ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση τους, στις κοινωνικές δεξιότητες, υπερκινητικότητα, διαταραχές άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας, φτωχή μνήμη και δυσκολία ανάκλησης, δυσκολία κατανόησης ευρύτερων εννοιών, δυσκολία στην σύναψη και διατήρηση σχέσεων με συνομήλικους, προβλήματα συμπεριφοράς κτλ.
Τρεις στους 100 στην Κύπρο είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ
Εξάλλου, η Πρόεδρος του ΣΥΚΕΣΟ είπε ότι στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 3 στους 100 είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ενώ περίπου 260 άτομα αιτούνται θεραπείας κάθε χρόνο.
«Από την έρευνα που διενεργήθηκε φαίνεται ότι τα εξαρτημένα άτομα, αναγνωρίζουν την εξάρτηση τους, ψάχνουν στήριξη και διέξοδο με σημαντική καθυστέρηση. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την εξάρτηση με το αλκοόλ μέχρι να αποταθούν στους ειδικούς μεσολαβούν περίπου 10 χρόνια», πρόσθεσε.
Ενημέρωση για ΣΕΑ και ΦΔΕΑ
Αναφερόμενος στην ενημέρωση των νέων γυναικών και των πολιτών σχετικά με το Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΣΕΑ) και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ), ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου, είπε πως η ενημέρωση επικεντρώνεται στους κινδύνους κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου, στα μέτρα και στα προγράμματα που προωθεί η πολιτεία για την μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την χρήση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και στην περίοδο του θηλασμού.
Επισήμανε την ανάγκη σχεδιασμού, προώθησης και εφαρμογής νέων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία ευάλωτων ομάδων και πιο συγκεκριμένα των εγκύων γυναικών και του εμβρύου, για να συμπληρώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού, εμπερικλείει πολλούς κινδύνους για το έμβρυο και το νεογνό και ως εκ τούτου η προστασία τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την Ευρώπη και κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.
Η εφαρμογή, πρόσθεσε, «αποτελεσματικά τεκμηριωμένων πολιτικών αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών στο σύνολο. Η πρόσβαση στην υγειά είναι αναπόσπαστο δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Συνεπώς, η διασφάλιση της δημοσίας υγείας αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις