O Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής της Βορείου Ντακότας, Κέβιν Κρέιμερ, μπλοκάρισε την Πέμπτη (5/12) την προσπάθεια του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να εξασφαλίσει τη συναίνεση του σώματος, ώστε να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Υποστηρίζω το πνεύμα του ψηφίσματος. Υποπτεύομαι το ίδιο και για τους υπόλοιπους 99 συναδέλφους μου και ίσως την κατάλληλη στιγμή εγκριθεί. Όμως δεν νομίζω τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Η υιοθέτησή του σήμερα δεν είναι αναγκαία και θα μπορούσε να υπονομεύσει διπλωματικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα σε μία κομβική στιγμή», είπε ο Γερουσιαστής Κρέιμερ, που πάντως υποσχέθηκε να μην το μπλοκάρει την επόμενη φορά.
Τις προηγούμενες δύο φορές το ψήφισμα σταμάτησαν οι γερουσιαστές Μιτς ΜακΚόνελ και Λίντσεϊ Γκράχαμ, έπειτα από προτροπή του Λευκού Οίκου.
Προηγουμένως, ζητώντας την ομόφωνη γνώμη του σώματος για να έλθει το νομοσχέδιο για συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε έτοιμος να φέρνει το θέμα στη Γερουσία κάθε εβδομάδα.
«Όσοι σ’ αυτό το σώμα ενίστανται στο αίτημα μου, τους προτρέπω να σκεφτούν πολύ και έντονα τι σημαίνει για τη φήμη τους, τι σημαίνει για την ιστορία και τι σημαίνει για τη Γερουσία ως θεσμό», είπε ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Νέας Ιερσέης και επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, σε συνέντευξή του προς το CNN, δήλωσε ότι όχι μόνο θα καταθέσει δικομματικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, με αφορμή την εισβολή στη Συρία και την αγορά των S-400, αλλά θα πιέσει τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ να το φέρει ενώπιον της Ολομέλειας.
«Ήμουν πρόθυμος να αφήσω τους διπλωμάτες να μιλήσουν. Πολύ σύντομα στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα, και έχουν γίνει χειρότερα αντί για καλύτερα».
Ο Τζιμ Ρις ήταν μεταξύ των πέντε ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, στις 13 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το CNN, η αποφασιστικότητα του κ. Ριτς, να μην προχωρήσει μόνο στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, αλλά να πιέσει και τον πρόεδρο της Γερουσίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. «Ήταν μια συνάντηση μαζί με άλλες συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Τουρκίας - για τις οποίες ενημερώθηκε ο κ. Ριτς - που δεν έχουν αλλάξει τίποτα», είπε ο Γερουσιαστής.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ήδη τη νομοθεσία περί κυρώσεων, τον Οκτώβριο με τεράστια πλειοψηφία.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι οι Τούρκοι έκαναν δοκιμή των S-400 περίπου πριν από δύο εβδομάδες και «πιστεύουν» ότι ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 ως προσομοιωμένους στόχους, κάτι που σύμφωνα με το CNN εξόργισε τον Γερουσιαστή.
"Πραγματοποίησαν κάποιες δοκιμές, ειδικά καθώς αυτές οι δοκιμές επηρέασαν τις ικανότητες μας", δήλωσε ο κ. Ρις.
Το νομοσχέδιο των 67 σελίδων που διάβασαν δημοσιογράφοι από το CNN έχει γεφυρώσει μία δικομματική υποστήριξη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, της οποίας προεδρεύσει ο κ. Ρις. Μαζί του θα καταθέσει το νομοσχέδιο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο σεργάζονται τις τελευταίες μέρες για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Το ίδιο το νομοθετικό μέτρο δεν θα περιλαμβάνει μόνο το ζήτημα του S-400, αλλά και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής στον αγώνα κατά της ISIS.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες κυρώσεις και περιορισμούς για τους Τούρκους αξιωματούχους, τους θεσμούς και τις πωλήσεις όπλων που συνδέονται με τις επιχειρήσεις στη Συρία και τους Κούρδους και τη συνεχιζόμενη χρήση του S-400.
Θα περιλάμβανε επίσης γλώσσα που θα βοηθά τους Κούρδους μέσω της διαδικασίας για τους πρόσφυγες και θα απαιτεί έκθεση σχετικά με τυχόν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στη Συρία.
Ο Γερουσιαστής Ρις δήλωσε αισιόδοξος πως αν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια, όχι μόνο θα ψηφιστεί, αλλά θα περάσει με πλειοψηφία που δεν θα αντιμετωπίζεται από το βέτο του κ. Τραμπ.
"Υποψιάζομαι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει με 98-2 στην Ολομέλεια", είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις