ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Ένας σκύλος σημαίνει για εσένα σωματική, ψυχολογική και οικογενειακή υγεία!

Ένας σκύλος σημαίνει για εσένα σωματική, ψυχολογική και οικογενειακή υγεία!

Η εγγεγραμμένη συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Φ. Σορόκου μας εξηγεί αυτό που όσοι δεν έτυχε να υιοθετήσουν σκύλο, δεν τον έχουν ζήσει. Τι προσφέρει η παρουσία αυτών των κατοικίδιων στο σπίτι και πως επηρεάζεται θετικά η σωματική, η ψυχολογική αλλά και η οικογενειακή μας υγεία;

Η συντροφιά ενός σκύλου μας παρέχει τις βασικές ανάγκες της δικής μας ύπαρξης! Οι άνθρωποι χρειάζονται το άγγιγμα και το χάδι. Αγγίζοντας, αγκαλιάζοντας  και χαϊδεύοντας το κατοικίδιο μας,  χαλαρώνουμε και ανακουφιζόμαστε από το άγχος, τα νευρά, την απογοήτευση και την λύπη μας. Η συντροφικότητα του κατοικίδιου μας, μας ανακουφίζει επίσης από τα συναισθήματα άγχους, μοναξιάς και κατάθλιψης.  

Το American Heart Association έχει συνδέσει την ιδιοκτησία κατοικίδιου και ιδιαίτερα ενός σκύλου, με λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα και μακρύτερη ζωή. Το περπάτημα και το παιχνίδι με τον σκύλο μας, ενισχύει τα επίπεδα σερατονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό μας, μειώνοντας έτσι το άγχος μας, την  χοληστερόλη μας, τα τριγλυκερίδια μας όπως και την πίεση μας.  

Επιπρόσθετα, έρευνες οι οποίες βρίσκονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics όπως και στη Φινλανδία, έχουν υποδείξει ότι η συμβίωση βρεφών με σκύλο, οδηγεί στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι συνέπειες; Μια πιο συγκροτημένη ανοσοποιητική αντίδραση αλλά και μικρότερη διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος του βρέφους μας. Αυτό κατά συνέπεια οδηγεί στη μείωση των πιθανοτήτων του παιδιού να αναπτύξει αλλεργίες. 

Ακόμη, επιστημονικές έρευνες παγκοσμίως, συμφωνούν ότι η συνύπαρξη παιδιού και σκύλου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του παιδιού μας. Πράγματι, παρατηρούμε ότι, η συνύπαρξη του παιδιού μας με ένα σκύλο, ενδυναμώνει την συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη του. 

Μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του σκύλου και του παιδιού, αναπτύσσεται η συμπάθεια, η ευθύνη, η τρυφερότητα, η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία. Το παιδί μας μαθαίνει πάνω από όλα τι σημαίνει φιλία, τι σημαίνει μοιράζομαι, νοιάζομαι, αγαπώ και συγχωρώ, μαθαίνει να εκφράζει την αγάπη του, να γίνεται συμπονετικό και να αφοσιώνεται. 

Επίσης το παιδί μας μαθαίνει να δένεται συναισθηματικά, να δίνει και να παίρνει αγάπη. Μέσα από μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης, το παιδί μας κατά την διάρκεια της ζωής του, θα μπορεί να δημιουργήσει δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης. Μέσα από την επαφή του με ένα σκύλο, το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να μπορεί να σέβεται έτσι και τις ανάγκες των άλλων. Αυτά ευνοούν την επικοινωνία του με τους ανθρώπους και ενδυναμώνουν τις σχέσεις του με τους συνομήλικούς του.

Αν εμείς οι γονείς είμαστε υπεύθυνοι για το σκύλο μας και βοηθήσουμε το παιδί να αναλαμβάνει ευθύνες, πάντοτε με διακριτική επίβλεψη και θετικές παρεμβάσεις, το παιδί μας μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο. Να του βάζει τροφή, να το κάνει μπάνιο κ.τ.λ. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό στο παιδί πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του σκύλου για την υγεία του (ένας τρόπος να μάθει και το παιδί μας για την σημαντικότητα της δικής του υγείας και υγιεινής).  Έτσι, γίνεται πολύ πιο εύκολο για το παιδί να αναλάβει προσωπική ευθύνη για τη δική του ζωή, μπορεί πιο εύκολα να αντιληφθεί και να συμφιλιωθεί με τις πραγματικότητες της ζωής, όπως επίσης θα μπορεί να μάθει ότι η κάθε επιλογή μας έχει συνέπειές. Ο σκύλος είναι παρέα, ένας φίλος που δεν τα κρίνει και μπορεί να τα ακούει πολλή ώρα χωρίς διαμαρτυρία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η όλη διαδικασία βοηθάει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού.  

Σημειώνεται ότι, η ύπαρξη του κατοικίδιου δίνει την ευκαιρία στην οικογένεια να περάσει οικογενειακό  χρόνο κάνοντας περιπάτους, συζητώντας για διάφορα θέματα μέσα από τα οποία θα μπορέσουμε σαν γονείς να δώσουμε διδάγματα και βιωματικές εμπειρίες στα παιδιά μας, όπως το πώς να διαχειρίζονται τα «θέλω» τους, να ελέγχουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους και να μην εκτονώνονται εις βάρος του ζώου. 

Ο γονιός είναι αυτός που θα μάθει στο παιδί να αναγνωρίζει πότε το σκυλί θέλει να παίξει, να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί. Ο γονιός είναι αυτός που θα μάθει και θα υποδείξει στο παιδί πως να σέβεται τις ανάγκες του σκύλου έτσι ώστε και το παιδί να μπορέσει να μάθει να σέβεται τις ανάγκες  των άλλων. Η ύπαρξη του σκυλιού δίνει την ευκαιρία στο γονιό να δημιουργήσει εποικοδομητική επικοινωνία μαζί με το παιδί. Ας μην ξεχάσουμε ότι, η αναγκαία ρουτίνα για τις ανάγκες του σκύλου, διατροφή, περίπατο κτλ, είναι εξίσου αναγκαία και για τα παιδιά, καθώς τα βοηθά να αντιληφθούν και την αναγκαιότητα της δικής τους οριοθέτηση.  

Πολλοί γονείς προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις άσχημες πραγματικότητες της ζωής, όπως την αρρώστια, την απώλεια και τον θρήνο. Ανάλογα με τη  συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού, είναι σημαντικό να μυηθεί το παιδί και σε αυτή την πτυχή της ζωής! 

Ο καλύτερος τρόπος…(;) Ένα σκυλάκι! Μέσα από τα χρόνια συμβίωση με το σκυλάκι, το παιδί μας αρχίζει να εξοικειώνεται με το φυσικό κύκλο της ζωής. Έτσι θα προετοιμαστεί ψυχολογικά για άλλες απώλειες... Επιπρόσθετα, η φροντίδα, ενός άρρωστου ή/και γέρικου ζώου, μαθαίνει στο παιδί μας ότι όχι μόνο λαμβάνουμε φροντίδα και αγάπη αλλά προσφέρουμε φροντίδα και αγάπη. Το παιδί μας έτσι αναπτύσσει και την αίσθηση ότι είναι το ίδιο αναγκαίο και σημαντικό. 

Προσωπική ανάπτυξη μέσα από την συμβίωση με το σκύλο μας!

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές 
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής

YouTube — Linkedin

Τηλ. 22458750, 99532393

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top